Hallituksen keinot eivät paranna kilpailukykyä!
(Julkaistu Karjalaisessa ja Savon Sanomissa 16.9.2015)
Tehyläisenä kansanedustajana ja sairaanhoitajana olen vihainen. Tiedän henkilökohtaisesti, mitä on tehdä raskasta kolmivuorotyötä kiireisellä osastolla ja lähteä kahtena viikonloppuna kolmesta töihin, kun muu perhe jää kotiin. Tiedän, että yksi motivaatio tehdä näitä epäinhimillisiä työaikoja on se, että niistä saatava korvaus parantaa muuten matalaa palkkatasoa. Hallituksen viime viikolla ilmoittamat rajut toimet, jotka kohdistuvat pienipalkkaisille palvelualoille sekä julkisen sektorin matalapalkka-aloille, eivät paranna suomalaisen viennin kilpailukykyä. Päinvastoin ne heikentävät kotimarkkinoiden toimintaa. Pienipalkkaisten työntekijöiden tuloista suurin osa menee kulutukseen ja nyt hallituksen esitysten seurauksena esimerkiksi kolmivuorotyötä tekevän hoitotyöntekijän palkka alenee yli sadalla eurolla kuukaudessa.
Asiantuntijat ovat arvioineet hallituksen päätösten johtavan työvoiman saannin heikkenemiseen yhteiskunnallisesti tärkeillä toimialoilla. Kuka haluaa tehdä kolmivuorotyötä palo- ja pelastustoimessa, hoitotyöntekijänä tai poliisina, jos sunnuntailisistä, ylityökorvauksista ja lomista leikataan. Motivaatio esimerkiksi leikkausjonojen purkamiseen heikkenee, jos ylityöstä ei makseta kunnollista korvausta.
Ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus hoitotyössä on vakava virhe ja voi pahimmillaan johtaa potilasturvallisuuden heikentymiseen. Hoitotyössä ei saa tulla sairaana työhön sairastuttamaan potilaita tai työtovereita. On eettisesti väärin, että korkeasta työmoraalista rangaistaan.
Kokoomuksen hellimä ajatus ”Sari Sairaanhoitajan” työolosuhteiden ja palkkauksen korjaamisesta on näillä päätöksillä haudattu. Samalla meni romukoppaan Keskustan Juha Sipilän lokakuun 2012 puheet siitä, ettei Suomessa pidä lähteä sairauspoissaolojen omavastuun korottamiseen sekä Perussuomalaisten Timo Soinin vielä viime kesäkuun puheet siitä, että sunnuntailisät ovat pyhä asia.
Suomi ei nouse leikkaamalla eikä hallituksen kiristyspaketeilla. Ensisijaista on saada suomalainen vienti vetämään. Tarvitaan palkkamaltin jatkamista sekä panostuksia koulutukseen ja kehitystyöhön. Lisäksi tarvitaan kohdennettuja päätöksiä vientiteollisuuden hyväksi, kuten väylämaksujen ja rataveron alentaminen, päästökaupan kustannusten kompensointi suomalaiselle teollisuudelle sekä paljon sähköä käyttävän teollisuuden energiakustannusten alentaminen.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Kansanedustaja (sd)