Elämme Pohjois-Karjalassa jännittäviä aikoja!
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalan Meidän Joensuu palstalla 3.9.2015)
Maanantaina 31.8 järjestettiin ”Siun Soten” -kuntafoorumi, jonka tavoitteena oli kertoa kuntien edustajille, miten uudistus on tarkoitus toteuttaa ja rahoittaa. Samalla päättäjillä oli mahdollista kysyä epäselvistä asioista. Keskustelu mahdollisti myös ilmapiirin ”haistelun” sen suhteen, miten kunnissa suhtaudutaan uudistukseen.
Itse olen sitä mieltä, että on järkevämpää ottaa ”ohjat omiin käsiin” kuin jäädä odottamaan valtakunnallisia ratkaisuja. Olivatpa valtakunnalliset ratkaisut mitä tahansa, niin hyviä uudistuksia, joita täällä Pohjois-Karjalassa toivottavasti teemme, eivät valtakunnalliset päätökset ota meiltä pois.
Henkilöstö on ollut hankkeen valmistelussa aktiivisesti mukana vaikuttamassa mallin syntymiseen. Jos tämä hanke kariutuu, luulen monessa työyhteisössä työmotivaation heikentyvän ainakin hetkellisesti, sillä työntekijät pääsääntöisesti odottavat myönteistä päätöstä eli sitä, että he pääsevät jatkamaan hyvin aloitettua kehittämistyötä.
Viime aikoina olen kuullut Siun soten vertailua Etelä-Karjalassa toteutettuun Eksoteen. Siun sote ei ole sama kuin Eksote. Pohjos-Karjalassa on opittu Eksoten kokemuksista eli samoja virheitä ei ole tarkoitus toistaa. Yksi esimerkki erilaisesta lähestymistavasta on se, että Eksotessa lähdettiin kehittämisessä liikkeelle hallinnosta ja rakenteista. Täällä on lähdetty liikkeelle perustoiminnoista ja ihmisten tarpeisiin vastaamisesta. Prosessin aikana on kuunneltu ja kuultu työntekijöiden lisäksi myös kansalaisia.
Siun sote tulee turvaamaan lähipalvelut. Kehittämällä perustason palveluita on mahdollista saada myös erikoistason kustannukset kuriin. Peruspalveluiden toimimattomuus on johtanut siihen, että erikoistasolle ja samalla kalliimpien hoitojen piiriin ajautuu toimintoja, joita siellä ei ole järkevää hoitaa.
Jos joku kunta ei lähtisi mukaan uuteen kuntayhtymään, niin ne palvelut, joita laki ei erikseen määrää kuntayhtymän toteutettavaksi (esimerkiksi erikoissairaanhoidon palvelut) on kunnan järjestettävä jatkossa tavalla tai toisella itse. Toki kunta voi ostaa myös palvelut uudelta kuntayhtymältä tai joltakin muulta palveluntuottajalta. Tällä hetkellä tällaisia ei-lakisääteisiä yhteisiä palveluita on useita kymmeniä (esimerkiksi päivystys, lääkehuolto ja monet erityistyöntekijöiden palvelut)
Ilmapiiri kuntafoorumissa oli aktiivinen ja keskusteleva ja asiasta käytettiin sekä myönteisiä että epäileviä puheenvuoroja. Erityisen iloinen olin monipuolisista kysymyksistä, jotka auttoivat asian sisäistämisessä.
Varsinaiset päätökset kuntayhtymään liittymisestä tai siitä poisjäämisestä tehdään jokaisen kunnan valtuustossa 26.10. Kunnanhallitusten on käsiteltävä asia viimeistään 19.10. Nyt keskustelu jatkuu kunnissa ja mielenkiintoisia puheenvuoroja – puolesta ja vastaan – tullaan kuulemaan myös Joensuussa.
Merja Mäkisalo-Ropponen Joensuun valtuuston puheenjohtaja