Kansanedustaja Mäkisalo-Ropponen ihmettelee harkinnanvaraiseen kuntoutukseen kohdistuvia säästötoimenpiteitä
Uusi hallitusohjelma sisältää julkisen talouden sopeutumistoimia, jotka kohdistuvat muun muassa Kelan harkinnanvaraiseen kuntoutukseen. AURA-kuntoutus, joka olisi korvannut Kelan harkinnanvaraisen ASLAK- sekä TYK-kuntoutuksen, lakkautetaan vuoden 2016 alusta eli ennen kuin sitä ehditään käynnistämään.
- Ihmettelen kovasti hallituksen päätöstä vähentää Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen määrärahoja. Tämä tarkoittaa sitä, ettei Kela pysty enää järjestämään työkykyä ylläpitävää kuntoutusta. Kela joutuu jopa perumaan jo tehtyjä kuntoutuspäätöksiä, toteaa SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen ja jatkaa.
- Tämä säästötoimenpide on lyhytnäköinen, jos tavoitteena on todella työurien pidentäminen. Työurat katkeavat tällä hetkellä liian usein keskeltä työkyvyttömyyteen. Kaikki tämän estämiseen tähtäävät toimenpiteet ovat sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta järkeviä.
Varhaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien määrä on hienoisesti laskussa ja myös keskimääräinen työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisikä on hivenen noussut. Se on kuitenkin edelleen kovin alhainen eli 52 vuotta. Vuonna 2013 työkyvyttömyyseläkkeelle jäi yli 25 000 henkilöä. Kaksi yleisintä syytä olivat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet sekä mielenterveyshäiriöt.
- Varhaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle jäämistä voidaan ennaltaehkäistä monin tavoin, muun muassa huolehtimalla työyhteisön työhyvinvoinnista ja laadukkaasta johtamisesta. Työterveyshuollon ja kuntoutuksen toimenpiteet ovat tärkeitä, painottaa kansanedustaja Mäkisalo-Ropponen lopuksi.
Lisätietoja antaa kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen, puh. 050 357 9090