Ikäihmisten kuntoutus kannattaa
Siilaisen saneerauksen jälkeen geriatrinen laitoskuntoutus saadaan Joensuussa toimimaan hyvin. Ikäihminen, joka tarvitsee kuntoutusjaksoa esimerkiksi erikoissairaanhoidon jälkeen, pääsee jatkossa Siilaisille. Samoin, jos kotona asuvan ikäihmisen toimintakyky heikkenee, hänelle mahdollistuu nopeasti kuntoutusjakso.
Tämän lisäksi on avopuolella kehitettävä ikäihmisten toimintakykyä ylläpitävää ja edistävää kuntoutusta. Kuntouttava toiminta ei ole vain fyysisestä toimintakyvystä huolehtimista, vaan siihen liittyy psyykkinen ja sosiaalinen ulottuvuus. Esimerkiksi ikäihmisten hoitamaton masennus voi johtaa nopeastikin kokonaisvaltaiseen toimintakyvyn heikkenemiseen. Toisaalta yksinäisyys voi johtaa masennukseen. Ikäihmisten kuntouttavassa toiminnassa on tärkeää huomioida ihminen kokonaisvaltaisesti.
Joensuussa on lähdetty hyvin rakentamaan ikäihmisten kuntoutuksen eheää polkua. Senioripihassa on käynnistynyt aktiivisesti ryhmäkuntoutuksena toteutettavat päiväkuntoutusjaksot. Toimintaa kannattaisi kehittää entistä enemmän siihen suuntaan, että ryhmien muodostamisessa huomioitaisiin osallistujien erilaiset tarpeet. Esimerkiksi muistisairaat tarvitsevat erilaisia harjoitteita kuin ne, joilla ei ole muistisairautta. Samoin masennusta potevien kuntouttavassa toiminnassa korostuu psykososiaalinen ulottuvuus.
Joensuussa on lähdetty lisäksi kehittämään kotiin annettavaa kuntoutusta. Kotihoidossa tämä tarkoittaa erityistyöntekijöiden, esimerkiksi fysioterapeuttien, työpanoksen lisäämisen ohella sitä, että jokaisen kotihoidon työntekijän on kyettävä työskentelemään kuntouttavalla työotteella. Tämä on huomioitava myös henkilöstöresursseissa. Kotihoidon kehittäminen edellyttää riittävästi osaavaa, ammattitaitoista ja moniammatillista henkilöstöä.
Edellisten lisäksi Joensuussa on käynnistynyt ’Ikääntyvien osallisuus ja toimijuus’ -hanke, jonka tavoitteena on ikäihmisten hyvinvoinnin tukeminen kulttuurin ja liikunnan avulla. Hanke toteutetaan muun muassa ikäneuvolan, kotihoidon, tehostetun palveluasumisen, fysioterapian, vapaa-aikapalvelukeskuksen, kansalaisopiston ja liikuntapalveluiden yhteistyönä.
Lukuisissa tutkimuksissa on pystytty kiistatta osoittamaan kuntouttavan toiminnan inhimilliset ja taloudelliset hyödyt. Ikäihmisten kuntouttavaan toimintaan suunnatut resurssit maksavat itsensä takaisin. Jos – ja toivottavasti kun – Pohjois-Karjalassa lähdetään toteuttamaan ”Siun Sotea”, sen sisälle on rakennettava ikäihmisten kuntouttavan toiminnan eheä polku. Erityisen tärkeää on varmistaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi mukana ovat muut kunnan hallintoalat, kuten esimerkiksi sivistys-, kulttuuri- ja liikuntatoimi.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Joensuun kaupunginvaltuuston pj.
Kansanedustaja (sd)