Hyvää vapun jälkeistä elämää!
Olin vappuna puhumassa Nurmeksessa, jossa vietettiin Nurmeksen Sosialidemokraatit ry:n 110-vuotisjuhlaa. Onnea vielä kerran Nurmekseen ja kiitos hyvistä juhlista!
Kun Nurmeksen Työväenyhdistys aikanaan perustettiin, maailma oli kovin toisenlainen ja työväenliikkeen haasteet olivat erilaisia. Paljon on saatu aikaan, mutta paljon on vielä tekemättä. Työtä on edelleen jatkettava oikeudenmukaisemman yhteiskunnan saavuttamiseksi. Tällä hetkellä yhteiskunnassamme on paljon epäoikeudenmukaisuutta. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että Suomessa on tällä hetkellä 650 000 köyhää ihmistä ja vähintään 20 000 köyhyysriskissä olevaa. Köyhyyttä on erityisesti työttömillä, yksinhuoltajilla ja pienillä eläkkeillä elävillä ikäihmisillä. Päättyneellä hallituskaudella sosialidemokraattisen ansiosta köyhien määrän yli 25 vuotta jatkunut kasvu taittui verotuksen keventymisen ja perusturvan parantamiseen tähtäävien toimenpiteiden ansiosta. Nyt näitä köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseen tähtääviä toimenpiteitä on jatkettava. Me sosialidemokraatit emme lähde hallitukseen, jos tätä ei hallitusohjelmassa luvata. Hallitukseen meneminen tai menemättä jättäminen on täysin riippuvaista hallitusohjelman sisällöstä. Emme lähde hallitukseen apupuolueeksi, emmekä toteuttamaan politiikkaa, joka on sosialidemokraattien arvojen ja tavoitteiden vastaista.
Työväenliike ja sen aatteet ja tavoitteet eivät ole vanhentuneet. Vappupuheissa korostettiin paljon sen työn merkitystä, jonka poliittinen työväenliike ja ammattiyhdistysliike ovat yhdessä tehneet Suomen rakentamiseksi hyvinvointiyhteiskunnaksi. Poliittinen työväenliike ja ammattiyhdistysliike ovat kautta aikojen muodostaneet rakentavan vastavoiman markkinatalouden inhimillistämiseksi. Olemme aina taistelleet työntekijöiden riistoa vastaan.
Tämänkin päivän työelämässä on riistoa, joka tulee erityisen hyvin esille muun muassa nollatyösopimuksissa. Muutamalla viikkotyötunnilla ja jatkuvassa epävarmuudessa ei kukaan pysty elämään. Kannatankin Operaatio Vakiduunia, jossa haetaan kansalaisaloitteeseen nimiä nollatyösopimusten kieltämiseksi. Nimien kerääminen aloitettiin tammikuussa ja tällä hetkellä aloitteessa on yli 41 000 nimeä. Jos et ole aloitetta vielä allekirjoittanut, voit tehdä sen esimerkiksi sähköisesti osoitteessa kansalaisaloite.fi. 50 000 allekirjoituksen saamiseen on aikaa heinäkuun puoleen väliin saakka.
Työväenliike ja sen aatteet eivät ole vanhentuneet. Vaikka vaalit eivät menneet meidän kannaltamme siten kuin ajattelimme, kysymys ei ole siitä, etteikö aatettamme edelleen tarvittaisi. Suuri osa suomalaisista kannattaa sosialidemokraattisia arvoja, mutta kansalaiset eivät tunnu uskovan puolueen toimivan itse arvojensa mukaisesti. Tämä luottamus on palautettava ja työhön tarvitaan meitä kaikkia. Toisaalta ei riitä, että saamme nykyiset kannattajamme aktivoitua, meidän tulisi saada myös uusia kannattajia. Tämä tarkoittaa myös järjestötoiminnan uudistamista. Potentiaaliset kannattajat eivät tule välttämättä työväenyhdistyksen kokoukseen, heidät on löydettävä muualta. Erityisen tärkeää on se, miten kuntapolitiikassa toimitaan, sillä valtuustoissa ja lautakunnissa tehdyt päätökset ovat ihmisiä kaikkein lähimpänä. Nyt olisikin tärkeää kirkastaa sosialidemokraatista kuntapolitiikkaa.
Mahtama Gandhi on sanonut: ”Ole itse se muutos, minkä haluat nähdä maailmassa.” Jos haluamme oikeudenmukaisemman maailman, sen rakentaminen lähtee meistä jokaisesta. Joukkona olemme kuitenkin vahvempia ja tämän joukkovoiman varmistamiseksi työväenliike on aikoinaan perustettu. Meillä on edelleen paljon työtä tehtävänä! Vaalitappion syyt on analysoitava ja sitten lähdettävä yhdessä eteenpäin tärkeässä työssämme. Meitä tarvitaan!
Merja Mäkisalo-Ropponen
Kansanedustaja (sd)