Strategian merkitys korostuu kunnan johtamisessa!
Viime viikolla Joensuun kaupunginvaltuuston seminaarissa arvioitiin kaupungin strategian toteutumista valtuustokauden kahden ensimmäisen vuoden aikana ja kirkastettiin tavoitteita loppukaudelle. Seminaarissa tehtyjen ryhmätöiden perusteella tehtävää yhteenvetoa käsitellään tarkemmin toukokuun valtuustossa.
Strategiapäivien aikana opiskeltiin uutta kuntalakia, joka on tarkoitus vahvistaa tulemaan voimaan 1.5.2015. Suurta osaa lain säännöksistä sovelletaan kuitenkin vasta seuraavan valtuustokauden alusta 1.6.2017 lukien. Keskusteltiin siitä, mitä muutoksia uusi laki ja toisaalta sosiaali- ja terveydenhuollon tulevat uudistukset tuovat kunnan toimintaan. Uudessa kuntalaissa korostetaan entistä voimakkaammin kunnan toiminnan johtamisen kokonaisuutta, päätöksenteon demokraattisuutta, asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksia ja kunnan talouden kestävyyttä.
Uudessa laissa vahvistetaan luottamushenkilöiden ja valtuuston asemaa. Kunnan pakollisia toimielimiä valtuuston lisäksi ovat kunnanhallitus ja tarkastuslautakunta. Muutoin luottamushenkilöorganisaatio on valtuuston päätettävissä.
Uudessa laissa korostetaan voimakkaasti kuntastrategian merkitystä. Sen avulla valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista, joiden mukaisesti kuntaa johdetaan. Kuntastrategian avulla on tarkoitus vahvistaa kunnan toiminnan ohjaamista kokonaisuutena, liittää kunnan strateginen suunnittelu ja taloussuunnitelma tiiviimmin yhteen sekä lisätä tietoisesti ennakoivaa otetta kunnan toimintaan. Kuntastrategiassa tulee ottaa huomioon muun muassa kunnan asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen, palvelujen järjestäminen ja tuottaminen, palvelutavoitteet, kunnan omistajapolitiikka sekä elinympäristön ja alueen vetovoiman kehittäminen.
Uudessa kuntalaissa korostetaan lisäksi kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksia ja demokratiaa. Laissa mainitaan useita keinoja kuntalaisten kuulemiseksi ja yhteistyön lisäämiseksi. Kuntaa ei kuitenkaan velvoiteta käyttämään mitään erityisiä osallistumisen ja vaikuttamisen keinoja, mutta valtuuston tehtävänä on huolehtia osallistumisen ja vaikuttamisen edistämisestä. Esimerkiksi Joensuun valtuuston järjestämät kuntalaisten kuulemistilaisuudet ovat kuntalain hengen mukaisia.
Yksi keskeinen kuntalaisten vaikuttamismahdollisuus on kuntalaisaloitteiden tekeminen. Maanantaina valtuuston kokouksessa käsiteltiin ja merkittiin tiedoksi viime vuoden aikana tulleet 24 kuntalaisaloitetta. Suurimpaan osaan aloitteista on jo vastattu ja monet aloitteet ovat johtaneet myös toimenpiteisiin. Kannustan kaupunkilaisia jatkossakin aktiivisesti tuomaan eri tavoin esille kaupunkimme kehittämiseen liittyviä ideoita ja aloitteita.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Joensuun kaupunginvaltuuston pj. (sd)