Saatesanat Marjareissu: Kertomuksia muistelun tueksi -kirjaan
Tämän kirjan pieniä tarinoita voi suositella käytettäväksi moneen tarkoitukseen. Kirjan voi ostaa itselle tai lahjaksi. Vanhemmille lukijoille kirjan tarinat voivat herättää muistoja ja nuoremmat lukijat voivat saada tietoa siitä, miten ennen elettiin. Isovanhemmat voivat lukea tarinoita iltasatuina ja täydentää kirjan kertomuksia omilla henkilökohtaisilla tarinoillaan. Eri sukupolviin kuuluvat voivat tarinoiden avulla vertailla elämää ennen ja nyt. Kirja sopii myös päiväkoteihin ja alakouluihin opetustilanteisiin, joissa puhutaan 1900-luvun alkuvuosikymmenten historiasta.
Diakonia- ja hoitotyöntekijöille kirjan tarinat auttavat kurkistamaan siihen historialliseen aikaan, missä tämän hetken ikäihmiset viettivät omaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Parhaimmillaan tarinat houkuttelevat nuoria hoitajia ottamaan enemmänkin selvää yhteiskuntamme historiasta. Toivottavasti tämän kirjan kertomukset motivoivat hoitajia kysymään ikäihmisiltä lisää menneistä ajoista ja näin ilmaista heille arvostusta tietyn aikakauden ainutlaatuisena avaintodistajana. Kokemus siitä, että minun elämästä ja tarinoista ollaan kiinnostuneita, on mitä parhainta apua yksinäisyyden ja masennuksen tunteita kokevalla henkilölle.
Muistisairautta sairastavien kohtaamisessa näillä tarinoilla voi olla suuri merkitys, sillä moni muistisairautta sairastava palaa mielikuvissaan elämään omaa lapsuuttaan, nuoruuttaan ja työikäisyyttään. Nämä tarinat tuntuvat heistä tutuilta, koska he ovat kokeneet samantapaisia asioita. Kirjassa olevat pienet, selkeät tarinat ovat helppoja lukea, kuunnella ja ymmärtää. Vaikka muistisairautta sairastava ei jokaista sanaa ymmärtäisikään, niin monta tuttua asiaa menneisyydestä voi tarinassa kuitenkin tulla vastaan. Myös afasiapotilaat voivat hyötyä näistä lyhyiden ja selkeiden tarinoiden kuuntelemisesta. Oleellista on, miten ja millä äänensävyllä tarinaa kerrotaan. Myös muu sanaton viestintä on tärkeää; silmiin katsominen, hymy, lähellä oleminen ja kosketus.
Hyvään tarinaan tarvitaan tunteita, merkityssisältöjä ja erilaisia vivahteita. Jokaisen ihmisen elämäntarinassa korostuvat yksilölliset sävyt, kokemukset ja muistot eletystä elämästä. Olemme ihmisinä eletyn elämämme hiomia ja menneiden vaiheiden kautta olemme keränneet eväitä tulevaisuuttamme varten. Jokainen elämäntarina on yhtä arvokas ja merkityksellinen, oli se minkä sisältöinen tahansa. Elämäntarina koostuu lukuisista pienemmistä osatarinoista, kertomuksista, joista jotkut pitävät sisällään tietyn elämänvaiheen tai sitten vain pienen tuokion tai muiston, joka jollain merkittävällä, tunteisiin liittyvällä tavalla on jäänyt mieleen. Tässä kirjassa piispa Matti Sihvonen kertoo ja jakaa omasta elämästään tärkeitä tuokioita ja muistoja lukijalle.
Tarinoiden kuunteleminen voi synnyttää uusia tarinoita. Ts. kuulijat voivat saada omia muistoja mieleen ja olisikin tärkeää, että myös kuulijoiden muistoille jäisi riittävästi tilaa ja aikaa. Muistelemisen avulla on mahdollista sitoa yhteen mennyt, nykyhetki ja tulevaisuus. Muistelemisessa kulkevat limittäin muistikuvat, todelliset kokemukset ja haaveet. Muistellessa yksittäisten tapahtumien ketju punoutuu yhteen ja liittyy osaksi jotain suurempaa kokonaisuutta. Ihminen voi muistella yksinkin, mutta on monia asioita, jotka tarvitsisivat kuuntelijaa. Hyvien asioiden muisteleminen ja kuulluksi tuleminen tuottavat mielihyvää. Vaikeita asioita ei ole koskaan liian myöhäistä käsitellä. Muistot saavat aikaan tunnekokemuksia – sekä iloisia että surullisia. Tarinoiden synnyttämiä tunteita ei saa pelästyä, vaan ne on otettava vastaan sellaisenaan. Vaikka kirjan tarinat ovat kaikki positiivissävytteisiä, voi niistä jollekin tulla surullinen, haikea tai ikävä muisto mieleen. Olivatpa esille nousseet tunteet mitä tahansa, niiden ilmaiseminen on myönteistä. Jos mahdollista, niistä olisi hyvä keskustellakin. Tunteiden hyväksymistä voi ilmaista myös sanattoman viestinnän avulla, esimerkiksi kädestä pitämällä tai halaamalla. Tässä kirjassa tarinoiden lopussa olevat pienet keskusteluvinkit ja harjoitukset voivat auttaa muistelemisessa ja keskustelujen eteenpäin viemisessä.
Yksilöllisten tapahtumien lisäksi yhteiskunnan historiallinen kehitys vaikuttaa jokaisen elämään. Historia tarkoittaa ilmiöiden liittämistä niiden synty- ja kehitysyhteyksiin. Yksittäisten ihmisten yksilölliset kokemukset ovat sidoksissa sekä toisiinsa että suurempiin yhteiskunnallisiin ja maailmanlaajuisiin kokonaisuuksiin. Eri sukupolveen syntyneitä ihmisiä ei voi koskaan täydellisesti ymmärtää. Siinä suhteessa käsite ”sukupolvien välinen kuilu” on perusteltu. Esimerkiksi ilman historian tietoista opiskelua nuoren henkilön voi olla hyvin vaikea ymmärtää aikaisempien sukupolvien kokemusmaailmaa ja käsityksiä tästä päivästä. Tämä kirja on mukava tapa kurkistaa menneeseen aikaan.
Toivottavasti tämä kirja houkuttelee kirjaamaan myös omia pieniä tarinoitamme seuraavien sukupolvien luettavaksi!
Merja Mäkisalo-Ropponen
Muistiliiton hallituksen puheenjohtaja