Sote-terveisiä!
Puoluehallituksessa työskentely on sujunut hyvin eduskuntatyön ohella, vaikka tätä uutta luottamustehtävääni aloittaessani mietin, miten kahden näin vaativan roolin yhdistäminen onnistuu. Puoluehallituksen kokoukset on kuitenkin organisoitu niin, ettei esimerkiksi valiokuntatyöskentely ole esteenä. Viimeisen kahden viikon aikana sote-uudistus on kuitenkin työllistänyt sosiaali- ja terveysvaliokuntaa niin paljon, etten ennättänyt edelliseen puoluehallituksen kokoukseen.
Kirjoitankin ajatuksiani sote-uudistuksesta, josta tiedän myös puoluehallituksessa keskustellun. Tämän lehden ilmestyessä tiedetään jo, mitä perustuslakivaliokunta lausunnossaan totesi eli täyttääkö valiokunnan uusi esitys perustuslailliset kriteerit. Mielestäni alkuperäinen lakiesitys oli monessa suhteessa parempi. Se ei kuitenkaan perustuslakivaliokunnan mukaan täyttänyt kansanvaltaisuuden ja kuntien itsehallinnon vaatimuksia. Lisäksi rahoitusmalli oli yhdenvertaisuuden näkökulmasta valiokunnan mukaan ongelmallinen. Perustuslakivaliokunnan lausuntoa lukiessa tuntui, että siinä oli kiinnitetty enemmän huomioita kuntademokratiaan kuin kansalaisten oikeuksiin saada peruspalveluja.
Moni varmaan ajatteli – ja osa jopa toivoi – että sosiaali- ja terveysvaliokunta lyö hanskat tiskiin ja toteaa, ettei tässä aikataulussa ole mahdollisuuksia enää työstää korjattua mallia. Onneksi suurin osa sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenistä ymmärsi asian tärkeyden, joten lähdimme nopealla aikataululla viemään asiaa eteenpäin. Tämä on tarkoittanut lukuisia ylimääräisiä kokouksia ja pitkiä päiviä. Olemme saaneet kritiikkiä siitä, että näin nopea valmistelu on vastuutonta. Itse kuitenkin ajattelen, että vielä vastuuttomampaa olisi ollut jättää tekemättä mitään. Sekä kansalaiset että ammattihenkilöt haluavat, että päätöksiä tehdään NYT.
Toivon todella sosiaali- ja terveysvaliokunnan lakiesitykseen tekemien korjauksien riittävän perustuslakivaliokunnalle, sillä tämä uudistus on välttämätöntä toteuttaa nopeasti. Vaalien yli siirtäminen tarkoittaa, että välttämättömät muutokset siirtyvät taas epämääräiseen tulevaisuuteen.
Uudistuksella pyritään varmistamaan ihmisille laadultaan hyvä sosiaali- ja terveydenhuolto ympäri Suomea. Uudistuksen keskeistä sisältöä on sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä perus- ja erikoistason mahdollisimman laaja integraatio, jotka hyvin toimiessaan vähentävät asiakkaiden pompottelua, mutta tuovat samalla yhteiskunnalle säästöjä. Uudistuksen tarkoituksena on myös turvata pidemmällä tähtäimellä sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitus.
Sosialidemokraatit ovat sitoutuneita tämän lakiuudistuksen toteuttamiseen tällä eduskuntakaudella ja toivottavasti perustuslakivaliokunta näyttää asialle vihreää valoa.
Merja Mäkisalo-Ropponen
SDP:n puoluehallituksen jäsen