Kaupunkilaisten kuuleminen lasten ja nuorten palveluista
Huhtikuussa valtuuston järjestämässä kansalaisten kuulemistilaisuudessa ikäihmisten palveluista oli Tiedepuiston Louhela-sali ”tupaten täynnä”. Maanantaina 6.10. vastaavassa tilaisuudessa aiheena olivat lasten ja nuorten palvelut. Yleisöä oli nyt huomattavasti vähemmän. Viranhaltijoita, valtuutettuja ja kaupunkilaisia oli yhteensä noin 50. Keskustelu oli hyvää ja monipuolista ja tilaisuutta pidettiin onnistuneena.
Tilaisuuden alussa palvelupäällikkö Olli Kauppinen esitteli lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa, jonka jälkeen oli nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Paavo Kähkösen vuoro arvioida nuorten palveluja. Hänen mielestään Joensuussa on nuorten asiat järjestetty melko hyvin, joskin kehittämistarpeitakin löytyy. Hän toivoi muun muassa koulun ovien avaamista ympäröivään yhteiskuntaan entistä enemmän.
Ministeri Krista Kiurun järjestämän ryhmäkokojen pienentämiseen tarkoitetun ”korvamerkityn” rahan ansiosta ryhmäkoot sekä ala- että yläkouluissa ovat tällä hetkellä oppimisen kannalta sopivia.
Oppilashuoltolaki ei täysin toteudu Joensuussa, mutta sen toteuttamiseen on selkeä suunnitelma. Jos suunnitelman mukaan edetään, saamme lähivuosina oppilas- ja opiskelijahuollon lain edellyttämälle tasolle. Oppilashuoltolaissahan velvoitetaan kuntia järjestämään oppilaille ja opiskelijoille kouluterveydenhuoltopalveluiden lisäksi riittävät kuraattori- ja psykologipalvelut. Suurin puute tällä hetkellä kouluterveydenhoidossa on lääkäripalveluista.
Uusi sosiaalihuoltolaki, joka tuo kotipalvelut takaisin lapsiperheisiin, tulee voimaan ensi vuonna. Lain mukaan apua ja tukea tarvitsevalle lapsiperheelle on tarjottava kotipalvelua, kun se on välttämätöntä lapsen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Lisäksi perhetyötä, tukihenkilöitä ja –perheitä sekä vertaisryhmätoimintaa olisi jatkossa saatavilla ilman lastensuojelun asiakkuutta. Lain tavoitteena on madaltaa tuen hakemisen kynnystä ja turvata perheille oikea-aikainen tuki. Joensuussa on aloitettu asian valmistelu niin, että ensi vuoden alusta 2 – 3 työntekijää siirtyy neuvoloihin ennaltaehkäisevään työhön.
Uusi sosiaalihuoltolaki tuo mukanaan lisäksi nuorisopalvelutakuun, joka tarkoittaa sitä, että sosiaalipalveluita tarvitsevalle nuorelle on tarjottava apua ja tukea nopeasti yhdestä paikasta. Joensuussa nuorisoaseman toimintaa voidaan kehittää tähän suuntaan, joten lain toimeenpano tältä osin ei tuota suuria ongelmia.
Yhteenvetona keskustelusta voi todeta, että lasten ja nuorten palvelut ovat Joensuussa melko hyvällä tasolla, mutta toki kehitettävääkin löytyy.
Lauantaina 11.10. keskustelua lasten ja nuorten asioista voidaan jatkaa Perheentalolla (Rantakatu 15) klo 10 – 11.30, jossa on TSL:n järjestämä keskustelutilaisuus lapsiperheiden talouteen ja palveluihin liittyvistä asioista. Alustajina ovat lisäkseni kirkkoherra Armi Rautavuori ja omaishoitaja Ulla Kangas.