Eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentäminen keskeisiä tavoitteitamme!
Puoluehallituksen kokouksessa käytiin läpi vaalitavoitteitamme, joista yksi tärkeimmistä on tasa-arvoinen Suomi. Suomalaiset haluavat elää tasa-arvoisessa yhteiskunnassa. Valitettavasti poliittisen oikeiston taholta on viimeaikoina esitetty monia pohjoismaisen hyvinvointivaltion purkamiseen liittyviä vaatimuksia. Yhteiskunnan suojaverkkoja on ehdotettu purettavaksi ja niiden tilalle oltaisiin tuomassa markkinamekanismiin pohjautuvia palvelumalleja. Näissä malleissa köyhyys ja huono-osaisuus mielletään usein ihmisen omaksi syyksi.
Köyhyys ja eriarvoisuus liittyvät ilmiöinä yhteen, sillä köyhyys on merkki yhteiskunnan resurssien eriarvoisesta jakautumisesta. Suomessa on noin 650 000 köyhää ja noin 200 000 köyhyysriskissä elävää. Köyhyyden taustalla on usein pitkittynyttä työttömyyttä, sukupolvelta toiselle periytyvää huono-osaisuutta, matalaa koulutustasoa, monilapsisia perheitä, yksinhuoltajuutta, pieniä eläkkeitä, pitkäaikaissairauksia sekä erilaisista syistä johtuvaa työkyvyttömyyttä. Vaikka Suomen perustuslaki takaa jokaiselle oikeuden perustoimentuloon, julkinen valta ja sosiaaliturvajärjestelmämme eivät ole pystyneet vastaamaan köyhyyden ja huono-osaisuuden haasteisiin. Yhteisöt, järjestöt ja kirkko ovatkin joutuneet ottamaan julkisen vallan tehtäviä itselleen, muun muassa ilmaisen ruokajakelun muodossa. Ns. leipäjonoissa käy viikoittain noin 25 000 henkilöä. Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea huomautti Suomea viime viikolla sosiaaliturvan minimitasojen riittämättömyydestä.
Köyhien määrä on kasvanut 20 vuoden ajan. Poikkeus oli vuosi 2012, jolloin sosiaalidemokraattien ansiosta saatiin työttömyysturvan peruspäivärahan ja työmarkkinatuen 100 euron korotus, jonka ansiosta köyhyydessä elävien määrä kääntyi laskuun. Vuonna 2013 tämä lasku kuitenkin taittui.
Seuraava hallitus joutuu tekemään tärkeän ratkaisun: annetaanko köyhyyden ja eriarvoisuuden kasvaa vai puututaanko asiaan jämerästi. Me sosialidemokraatit haluamme tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, mikä tarkoittaa myös taloudellisen eriarvoistumisen vähentämistä. Tutkimuksissa on osoitettu, että mitä tasa-arvoisempi yhteiskunta on, sitä korkeampi on kansalaisten hyvinvointi. Hyvinvoinnin kannalta keskeistä on vaurauden jakautuminen yhteiskunnassa, ei suinkaan vaurauden kokonaismäärä. Yleistäen voidaan todeta, että maissa, joissa on paljon eriarvoisuutta, on myös paljon köyhyyttä ja mitä tasa-arvoisempi yhteiskunta on, sen vähemmän on köyhyyttä.
Ihmisten riittävään perusturvaan, hyvinvointipalveluihin, koulutukseen ja työllisyyteen panostaminen on investointi tulevaisuuteen, sillä se luo pitkällä aikavälillä hyvinvoivia ihmisiä ja sitä kautta yhteiskunnallista vaurautta ja turvallisuutta. Julkisten palvelujen toimivuus ja kattavuus tasa-arvoistavat kansalaisia ja vähentävät köyhyyttä. Siksi meidän sosialidemokraattien on taisteltava pohjoismaisen hyvinvointivaltion säilyttämisen puolesta.
Merja Mäkisalo-Ropponen
SDP:n puoluehallituksen jäsen