Eduskuntavaalien 2011 vaalitavoitteitamme ja niiden toteutuminen
Puoluetoimistossa tehtiin puoluehallituksen toimeksiantona arviointi edellisten eduskuntavaalien vaalitavoitteistamme ja niiden toteutumisesta. Arviointi on luettavissa SDP:n sivuilta (www.sdp.fi/fi/vaalitavoitteiden-toteutuminen). Sitä lukiessa voidaan todeta, että monet tavoitteistamme ovat toteutuneet, vaikkemme talouden tervehdyttämisessä ja työllisyyden hoidossa onnistuneet.
Vaalitavoitteissamme korostui oikeudenmukaisuus ja eriarvoisuuden vähentäminen. Tavoitteen toteuttamisessa Sote- järjestämislaki on tärkeää saada maaliin. Se mahdollistaa jatkossa toimenpiteet, joiden avulla laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut saadaan koko maahan. Sote-järjestämislaki turvaa julkisten palveluiden ensisijaisuuden, sillä palvelujen tuottamisvastuu on jatkossakin kunnilla ja kuntayhtymille. 1.7.2013 voimaan astuneen vanhuspalvelulain tavoitteena on taata kaikille ikäihmisille määrältään ja laadultaan riittävät palvelut. Lain voimaantulon myötä kunnat ovat huomattavasti parantaneet vanhusväestölle suunnattuja palveluja, mutta paljon on vielä kehitettävää.
Verotuksen on oltava oikeudenmukaista. Sosialidemokraattien ansiosta verotuksen painopistettä on siirretty hyvätuloisille. Erityisesti pääomatulojen ja varallisuuden verotus on kiristynyt. Pääomatuloverotus tehtiin progressiiviseksi. Samaan aikaan pienituloisten verotusta on kevennetty kasvattamalla perusvähennystä. Oikeudenmukaiseen verotukseen liittyy myös harmaan talouden torjunta, sillä veronkierron takia valtio menettää verotuloja vuosittain jopa 4 – 6 miljardia. Harmaan talouden kitkemiseksi ministeri Ihalainen on käynnistänyt toimenpideohjelman ja lainsäädäntöä on tiukennettu.
Köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseen tähtääviä toimenpiteitä ovat olleet lisäksi työttömyysturvan, työmarkkinatuen, toimeentulotuen ja asumistuen korotukset. Merkittävä parannus oli myös se, etteivät puolison tulot enää vaikuta työmarkkinatuen määrään.
Lapsiperheiden palveluita on parannettu. Vuoden alusta voimaan astunut uusia sosiaalihuoltolaki tuo kotipalvelut takaisin lapsiperheille ja samalla sosiaalihuollon painopistettä siirretään hyvinvoinnin edistämiseen, ennaltaehkäisevään työhön ja varhaiseen tukeen.
Koulutuksessa lupasimme pienentää opetusryhmiä. Tämä tavoite on toteutunut erillisten ryhmäkokojen pienentämiseen kohdennettujen määrärahojen sekä opetusministeriön jakamien koulujen välisten erojen tasoittamiseen kohdennettujen valtionavustusten turvin. Uuden oppilas- ja opiskelijahuoltolain avulla taataan kaikille oppilaille ja opiskelijoille terveydenhuollon palveluiden lisäksi kuraattori- ja psykologipalvelut. Opiskelijoiden taloudellisen tilanteen helpottamiseksi opintotuki saatiin lopultakin sidottua indeksiin.
Vaalitavoitteissamme lupasimme taata peruskoulun jälkeisen opiskelupaikan jokaiselle nuorelle. Tähän on pyritty koulutustakuun ja opiskelijavalintauudistuksen avulla. Oppisopimuskoulutusta on kehitetty monin tavoin. Ilman ammatillista koulutusta oleville nuorille aikuisille on luotu uusi ammattiin johtava opiskeluväylä ns. nuorten aikuisten osaamisohjelma. Koska oppivelvollisuusikää ei pidennetty, ei kuitenkaan voida sanoa täysin varmasti, saadaanko jokainen nuori jatkamaan toiselle asteelle.
Lupasimme tehokkaita toimia työttömyyttä vastaan sekä laatua työvoimapolitiikkaan. Vaikka työttömyyden hoidossa emme ole onnistuneet toivotulla tavalla, olemme saaneet hyviä uudistuksia aikaan. Näistä mainittakoon työttömyysturvan uudistus ja nuorisotakuu. Ilman nuorisotakuuta nuorisotyöttömyys olisi Suomessa nykyistä huomattavasti korkeampi. Työttömyyden hoidon vastuunjakoa on selkeytetty kuntien ja valtion kesken. Työllisyyspoliittisia kuntakokeiluja on tuettu ja mahdollistettu eri puolilla Suomea, TE-keskusten palvelumalleja on uudistettu ja työvoiman palvelukeskukset lakisääteistetty. Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriössä on käynnistetty Työelämä 2020 -hanke, jonka avulla on tarkoitus pidentää työuria työelämän laatua ja hyvinvointia kehittämällä.
Merja Mäkisalo-Ropponen
SDP:n puoluehallituksen jäsen