Puheeni Joensuun kaupunginvaltuuston kokouksessa 9.12.2024
Joensuun kaupunginvaltuusto joulukuu 2024
Kun talous on tiukalla, yhdessä tekeminen ja priorisointi korostuvat. Priorisointi tarkoittaa sen kysymistä, mikä on tärkeintä ja mitä esimerkiksi päätöksestä seuraa tulevaisuudessa? Lyhytnäköiset säästöt voivat aiheuttaa paljon inhimillistä kärsimystä mutta samalla myös kasvavia kuluja. Niukkuus valitettavasti kaventaa myös näköaloja ja saa helpommin ajautumaan osaoptimointiin. Osaoptimoinnilla tarkoitetaan sitä, että jokainen taho ja organisaatio ajattelee vain omaa budjettiaan, eikä sitä, mitä meidän säästömme tarkoittaa toisaalla. Esimerkiksi jos kunta säästää jalankulkuteiden hiekoituksessa, se näkyy välittömästi hyvinvointialueen päivystyksessä ja pahimmillaan ikäihmisen lonkkamurtuma johtaa siihen, ettei ikäihminen enää kuntoudu takaisin kotiin. Näitä esimerkkejä voi löytää paljon.
Tai jos järjestöjen toimintaedellytykset heikkenevät, niin monet ihmiset jäävät yksin ja syrjään. Suomen punaisen ristin uusimman Yksinäisyysbarometrin mukaan yli vuoden kestänyt yksinäisyys korostuu yli 50-vuotiaissa ja pienituloisissa. Pitkäkestoinen yksinäisyys vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin, ja ikääntyessä sillä voi olla laajoja seurauksia ihmisen toimintakyvylle. Suomessa ei ole tehty kunnollista kansallista tutkimusta yksinäisyyden aiheuttamien ongelmien kustannuksista, mutta tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että kansantalouden ja kansanterveyden kannalta yksinäisyyden ehkäisy on aivan oleellinen kysymys kaikissa ikäluokissa. Isossa-Britanniassa on laskettu yksinäisyyden yhteiskunnalliseksi kustannukseksi 11 400 euroa vuodessa yksinäistä kohden.
Järjestöt tekevät vaikuttavaa työtä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä esimerkiksi yksinäisyyttä vähentämällä. Toivon, että järjestömäärärahojen leikkauksista huolimatta emme unohda, että kunnalle – ja myös hyvinvointialueelle – tulevat vaihtoehtoiskustannukset saattavat olla huomattavasti järjestöavustuksia suuremmat, jos järjestöjen toimintaedellytykset loppuvat.
Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä myös liikunta ja kulttuuripalveluilla on tärkeä rooli ja esimerkiksi laki kuntien kulttuuritoimesta ja liikuntalaki määrittävät, että kulttuuri, taide ja liikunta tulee saada edistämään kaikkien kansalaisten hyvinvointia ja terveyttä. Joensuun kaupunki on ollut kiitettävästi mukana esimerkiksi Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen Kulttuuria ikämiehille hankkeessa, jossa on etsivällä työllä saatu satoja ikäihmisiä lähtemään liikkeelle ja osallistumaan eri tapahtumiin. Hankkeeseen osallistuneiden ikämiesten fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky ovat parantuneet hankkeeseen osallistumisen aikana. Kiitän kulttuuritoimea vaikuttavasta yhdessä tekemisestä. Tämä toiminta on saanut runsaasti myös valtakunnallista huomiota osakseen. Kulttuuri ei ole luksusta, se kuuluu kaikille ja se on oleellinen osa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. Tämä on kuntien perustehtäviä.
Tällä hetkellä hallinnollinen ja toiminnallinen siiloutuminen usein estää vaikuttavien toimintojen kehittämisen. Esimerkiksi omaishoitajien jaksaminen tai ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitäminen edellyttää hyvinvointialueen, kunnan ja järjestöjen yhdessä tekemistä. Mikään taho ei sitä yksin voi hoitaa. Nyt tarvittaisiin ns. ilmiöpohjaista ajattelua, jossa kokoonnutaan yhdessä miettimään ratkaisuja kunkin kohderyhmän terveyden ja hyvinvoinnin kehittämiseen. Ilmiöpohjaisuus mahdollistaa koordinoinnin, tehtävien jaon ja eri toimijoiden rooleista sopimisen, ja jopa yhteisestä rahoituksesta keskustelun sekä terveys- ja hyvinvointivaikutusten ennakkoarvioinnin.
Nostan tämän asian esille tässä ja nyt, sillä ajattelen nyt olevan oikea hetki lähteä edelleen kehittämään tätä yhdessä tekemistä, jossa jo askelia oikeaan suuntaan on otettu.
Lopuksi toivon, että Joensuussa jatketaan ja edelleen kehitetään ja laajennetaan parhaaseen mahdolliseen tutkimus- ja ennakointitietoon pohjautuvaa päätöksenteon ennakkovaikutusten arviointia, sillä se on tulevaisuusajattelua parhaimmillaan. Terveyden ja hyvinvoinnin vaikutusten arviointi tulisi ehdottomasti kuulua myös osaksi tätä prosessia. Asia on siinä mielessä tärkeä, että jos halutaan aitoja säästöjä tulevaisuudessa, niin tänään on panostettava ennaltaehkäisyyn!