Tietoon perustuva päätöksenteko tavoitteena
Kirjoitukseni Karjalaisessa ja Karjalan Heilissä 26.6.2024
Olen ollut päättäjänä eri päätöksentekotasoilla 25 vuotta. Pitkän kokemukseni perusteella voin todeta, että ainoa eettisesti kestävä tapa tehdä päätöksiä on tietoperusteisuus. Tunteiden varaan perustuva päätöksenteko ei ole kestävää.
Tietoperusteisuuden lisäämiseksi Pohjois-Karjalan hyvinvointialue ja Joensuun kaupunki ovat ottaneet käyttöön päätöksenteon ennakkovaikutusten arvioinnin. Taloudellisten vaikutusten lisäksi on parhaaseen mahdolliseen tietoon perustuen arvioitava myös ihmisvaikutuksia (esimerkiksi lapsivaikutusten ja vammaisvaikutusten arvioinnit), ympäristövaikutuksia, henkilöstövaikutuksia ja tulevaisuusvaikutuksia. Ennakointitieto ja riittävän pitkälle tulevaisuuteen katsominen on myös tärkeä osa kestävää päätöksentekoprosessia.
Kansalaisten osallisuuden kautta saatu tieto on erittäin tärkeää ja lainsäädäntö velvoittaa kuulemaan riittävän laajasti kaikkia niitä tahoja, joihin päätös tulee vaikuttamaan. Kansalaisten kuuleminen ja heidän kanssaan yhdessä kehittäminen tuo päätöksentekoon sellaisia tärkeitä elementtejä, joita viranhaltijat ja/tai päättäjät eivät olisi itse välttämättä oivaltaneet. Päättäjien tehtävä on kuitenkin koota ja analysoida kaikki olemassa oleva tieto yhteen ja tehdä päätökset kokonaisuus huomioiden.
Sekä hyvinvointialueella että kunnissa joudutaan tekemään lähitulevaisuudessa vaikeitakin päätöksiä ja siksi on erityisen tärkeää panostaa laaja-alaisen ja luotettavan tiedon hankkimiseen. Toki myös arvot ohjaavat päätöksentekoa, mutta päättäjien tehtävänä on vaatia riittävästi tietoa ja kokonaisvaikutusten arviointia ennen varsinaista päätöksentekoa. Silloin voi päättäjänä todeta, että työ on tehty riittävän hyvin.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen valtuuston pj.
Joensuun kaupunginvaltuutettu