Kiitos puheenvuoroni Miina Sillanpään Säätiölle!
Miina Sillanpään Säätiö kesäkuu 2024
Hyvät ystävät
Olen todella iloinen ja kiitollinen näistä vuosista täällä Miina Sillanpään Säätiössä. Olen oppinut paljon – viisastunut ja vanhentunutkin! Miina Sillanpään toiminnassa oli jotain sellaista, joka ihmeellisellä tavalla resonoi tähän päivään ja elää edelleen. Siinä oli myös monia tasoja ja ulottuvuuksia. Minun ja Pekan viimeisessä blogikirjoituksessa nostimme esille yhden tason eli demokratian edistämisen, joka oli Miinalle tärkeää ja se on edelleen tärkeää, sillä demokratia ei ole itsestäänselvyys. Sitä pitää vaalia ja sitä uhkaavista tekijöistä pitää keskustella. Niin Miinakin teki ja tekisi tässäkin ajassa.
Onneksi suomalainen demokraattinen oikeusvaltio on edelleen vahva ja elinvoimainen. Kuitenkin eriarvoistuminen ja erilaisten sosiaalisten ja tiedollisten jakolinjojen syveneminen ovat suuria riskitekijöitä demokratialle myös Suomessa.
Suomalaisen yhteiskunnan resilienssi eli kriisin kestävyys ja usko tulevaisuuteen on perustunut siihen luottamukseen, että yhteiskunta pitää huolen kaikista eikä ketään jätetä oman onnensa nojaan. Miinan viesti: ”jokaisella ihmisellä on elämässään oikeus hyvinvointiin, inhimillisiin työoloihin ja ihmisyyden kunnioittamiseen”, ei ole tässäkään ajassa vanhentunut.
Demokraattisen oikeusvaltion ytimeen liittyy myös erilaisuuden kunnioittaminen eri muodoissaan. Yhtenäisyyskin syntyy parhaiten erilaisuuden, erilaisten eettisten ja muiden arvojen kunnioittamisen kautta. Eri mieltä saa ja pitää olla, kriittisyys ja kyseenalaistaminen kuuluvat demokratiaan. Vapaan keskustelun kautta ihmiset voivat oppia toinen toisiltaan. Sananvapautta rajoittaa vain se, että ilmaistut mielipiteet ja näkemykset eivät saa tarkoituksellisesti johtaa harhaan eivätkä vahingoittaa toisia. Sananvapaus voi toteutua vain silloin, kun ihmiset harkitsevat sanojaan ja pidättäytyvät tarkoituksellisesti loukkaamasta toisia.
Jos Miina eläisi, hän varmasti surisi nykyistä yhteiskunnallisen keskustelun tasoa ja ihmettelisi, miten yhteiskunnallinen luottamus on näin suuresti horjumassa ja mihin on kadonnut suvaitsevaisuus ja sivistynyt keskustelu?
Nyt yhteiskunnassa tarvitaan Miinan tapaa toimia ja Miina Sillanpään Säätiön tehtävänä on edistää demokratiaa ja sen edellytyksenä olevaa suvaitsevaisuutta.
Hyvät ystävät
Tähän loppuun vielä yksi runo: Mihaily Vaci oli unkarilainen runoilija, kääntäjä ja poliitikko, joka syntyi vuonna 1924 ja kuoli 1970. Hänellä on monta sellaista runoa, jotka sopivat myös kuvaamaan Miina Sillanpäätä, hänen ajatteluaan ja toimintaansa. Luen teille yhden evääksi itsellenne ja säätiölle:
Ei virittely riitä, hehku tarvitaan.
Ei leimahtelu riitä vaan syty palamaan.
Ei palaminen riitä, vilua sietää saa.
Joka tahtoo terästä olla, perille suhahtaa.
Ei unelmointi riitä, uni suurensuuri tarvitaan.
Ei tunnustelu riitä: opi pohjaan asti tuntemaan!
Ei riitä aavistella, mikä aika on tulossa: se tiedettävä on.
Ei etäinen maali riitä; tie maaliin tarvitaan!
Tien löytäminen ei riitä, on mentävä kulkemaan!
Yksinkin, edeltä – myös ensimmäisenä.
Mutta lähtö ei yksin riitä: tie muille auetkoon!
Ja vain joka johtaa uskaltaa, myös muita kutsukoon.
Ei kaipaus hyvään riitä, sitä tahdottava on.
Eikä tahtominen riitä, tehtävä, tehtävä on.
Mitä auttaa viileä järki ja harkinta, aikomus?
Enemmän tarvitaan: tunne ja selvä tarkoitus.
Ei mikä tahansa tunne vaan haavat polttavat, kun kyselet, miksi toivot, elät,
kärsit, rakastat