Hätiköidyt säästöpäätökset tulevat kalliiksi
Kinestetiikka-lehden vuoden 2024 ensimmäisessä numerossa kirjoitan siitä, miten säästäminen väärissä asioissa tulee kalliiksi ja miten kinestetiikka on kustannusvaikuttavaa toimintaa
Sosiaali- ja terveydenhuollon säästöpaineiden keskellä organisaatiot helposti sortuvat säästämään vääristä asioista. Lyhytnäköinen säästäminen voi pitkällä tähtäyksellä tulla kalliiksi. Mitä siis pitäisi tehdä?
Vaikuttavuusperusteisuus on ainoa eettisesti kestävä tapa tehdä päätöksiä sosiaali- ja terveystoimessa. On epäeettistä käyttää rahaa toimintaan, jolla ei ole vaikuttavuutta. Vaikuttaviin toimintatapoihin kannattaa panostaa ja niitä resurssoida. Vaikuttavuus tarkoittaa sen arvioimista ja mittaamista, miten toiminnalle asetetut tavoitteet saavutetaan. Kustannusvaikuttavuus taas tarkoittaa resurssien optimointia tavoitteiden saavuttamiseksi. Kustannusvaikuttavuuteen kuuluu myös vaihtoehtoiskunnannusten laskeminen eli mitä maksaa, jos laiminlyödään esimerkiksi ennaltaehkäisy tai vaikuttavien toimintatapojen hyödyntäminen hoidossa. Toisaalta mitä säästetään, jos niihin panostetaan?
Sosiaali- ja terveystoimessa vaikuttavuus on tärkeämpää kuin tuottavuus. Jos toiminnan vaikuttavuus on huonoa, niin tuottavuuden eli panosten ja tuotosten suhteen laskemisella ei ole merkitystä toiminnan perustehtävän onnistumisen kannalta.
Halvin toimintatapa ei välttämättä ole pitkällä tähtäimellä kustannusvaikuttavin eikä edes yhteiskunnalle edullisin. Jos ikäihmisen toimintakyky heikkenee sen takia, ettei resursseja ohjata kuntouttavaan toimintaan tai työntekijät eivät osaa toimia ihmisen omia voimavaroja tukien ja edistäen, niin se on sekä epäinhimillistä että pidemmällä tähtäimellä kallista.
Tai jos ikäihminen sairastuu äkillisesti, vuoteeseen hoitaminen turhan takia voi viedä toimintakyvyn parissa päivässä. Kuntoutuminen ennen akuuttisairautta olleeseen tilanteeseen voi olla vaikeaa ja pitkäkestoista. Ikäihmisen toimintakyky ei parane sängyssä lepäämällä vaan voimavarojen mukaan aktiivisesti toimimalla.
Kinestetiikka on vaikuttava tapa toimia
Vaikuttavuusperusteisuus edellyttää näyttöön perustuvien toimintatapojen priorisointia. Kinestetiikan vaikuttavuudesta osana hoito- ja hoivatyötä on jo paljon kokemuksellista näyttöä. Sen avulla mahdollistetaan kuntoutuminen, asiakkaan omien voimavarojen hyödyntäminen sekä myös työntekijöiden jaksaminen ja työhyvinvointi. Kinestetiikan käyttöönotto edellyttää kuitenkin koulutusta ja optimaalisessa tilanteessa koko henkilökunta saa ainakin perustason koulutuksen. Parhaimmillaan kinestetiikan käyttöönotto muuttaa koko työyhteisön kulttuurin ja lisää samalla alan veto- ja pitovoimaa. Erityisesti ikäihmisten ja vammaisten hoito- ja hoivatyössä on tällä hetkellä valtava työvoimapula ja asian korjaamiseksi tarvitaan monenlaisia toimenpiteitä. Monilla hyvinvointialueilla joudutaan työntekijäpulan takia pitämään ikäihmisten hoito- ja hoivapaikkoja tyhjillään, vaikka asumispaikkaa odottavia ikäihmisiä on paljon.
Kinestetiikka tekee työstä tavoitteellista, merkityksellistä ja mielenkiintoista. Alan vetovoiman kannalta näillä asioilla on suuri merkitys!
Merja Mäkisalo-RopponenSuomen Kinestetiikkayhdistyksen kummi