Yhdessä tehden onnistumme (Puheeni Pohjois-Karjalan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmän 1. kokouksessa 27.2.2024.)
Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä ennaltaehkäisevä työ tulee tehdä kuntien, järjestöjen ja hyvinvointialueen yhteistyönä. Mikään taho ei sitä voi yksin hoitaa. Myös lainsäädäntö velvoittaa tähän yhteistyöhön. Esimerkiksi laissa hyvinvointialueesta todetaan, että hyvinvointialueen ja sen alueen kuntien on neuvoteltava vähintään valtuustokausittain tehtäviensä hoitamiseen liittyvästä yhteistyöstä, tavoitteista ja työnjaosta. Näissä neuvotteluissa sovitaan yhteistoimintarakenteista, toimintamalleista sekä tiedonkulusta.
Myös laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä velvoittaa kunnat ja hyvinvointialueen edistämään asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä. Hyvinvointialueen on neuvoteltava yhdessä kuntien sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien muiden julkisten toimijoiden, yksityisten yritysten ja yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä koskevista tavoitteista, toimenpiteistä, yhteistyöstä ja seurannasta.
Sekä kuntien että hyvinvointialueen on myös edistettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.
Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja siihen panostaminen on niin kustannusvaikuttava tapa toimia ja saada tulevaisuuden sosiaali- ja terveysmenoja kuriin, että sitä kannattaa edistää, vaikkei laki siihen velvoittaisikaan. Samalla voidaan varmistaa, että ihmiset pysyvät työkykyisinä veronmaksajina mahdollisimman pitkään.
Otan seuraavaksi esimerkin ikäihmisistä, vaikka terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on tärkeää kaikissa ikäryhmissä ja jos ajatellaan tulevaisuuden kannalta, kaikkein tärkeintä on panostaa lapsiin ja nuoriin.
Ikäihmisten palveluiden monipuolistamista tarvitaan
Ikäihmisten kohdalla on kysymys siitä, miten tuetaan ja lisätään toimintakykyisyyttä ja estetään esimerkiksi liian aikaisin ympärivuorokautiseen hoitoon ja hoivaan joutuminen. Meillä on esimerkiksi selkeää ja kiistatonta tutkimusnäyttöä siitä, että säännöllinen ulkona liikkuminen on tehokkaimpia tapoja estää ikäihmisiä raskaiden palvelujen pariin joutumisesta. Eikä tämä tarkoita mitään hikiliikuntaa, vaan jo kaupassa käyminen, tavallinen ulkona liikkuminen tai kulttuuritapahtumissa pistäytyminen pitävät ihmisen toimintakykyisenä ja terveempänä. Ja näillä samoilla keinoilla voidaan tutkimusten mukaan ennaltaehkäistä myös muistisairauksia ja hidastuttaa niiden etenemistä. Nyt tulee löytää luovia ja uusia keinoja, miten tämä mahdollistuu.