Kansalaisvaikuttamisen palkintojuhla 8.11.2023 Joensuun Kansalaistalolla
Hyvät ystävät
Vuosittain, lokakuun ensimmäisenä päivänä, vietetään Miina Sillanpään sekä samalla myös kansalaisvaikuttamisen ja järjestöjen päivää. Sisäministeriö on jo vuodesta 2016 antanut tälle päivälle liputussuosituksen. Päivän tarkoituksena on muistaa Miina Sillanpään elämäntyötä ja samalla nostaa esille kansalaisvaikuttamisen merkitystä yhteiskunnassa. Tänä vuonna 1.10. oli ensimmäisen kerran virallinen liputuspäivä. Miina Sillanpää sai siis toisena suomalaisena naisena Minna Canthin jälkeen oman liputuspäivänsä.
Miina Sillanpää (4.6.1866 – 3.4.1952) nousi palvelijattaresta sosialidemokraattisen työväenliikkeen yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi. Hän toimi kansanedustajana yhteensä 38 vuotta ja oli myös Suomen ensimmäisen naisministeri vuonna 1926.
Miina Sillanpää oli rohkea edelläkävijä ja kansalaisvaikuttaja, jonka työn jälki näkyy vielä nykyisinkin monilla yhteiskunnan osa-alueilla. Erityisesti heikossa asemassa olevien ryhmien, kuten palvelijattarien, naisten, vanhusten ja yksinhuoltajaäitien aseman parantaminen oli hänelle tärkeää. Sillanpää perusti Suomeen myös ensikodit. Hänellä oli lukuisia luottamustehtäviä, joissa hän vaikutti sekä valtakunnallisesti että paikallisesti. Miina Sillanpää oli tienraivaaja tasa-arvoon ja kansalaisvaikuttamiseen. Sivistyksen ja yhdenvertaisuuden edistäminen olivat hänelle sydämenasioita. Miina Sillanpää oli oman aikansa toivon tuoja – erityisesti heikoimmassa asemassa oleville kansalaisille.
Monet hänen ajatuksensa ovat edelleen ajankohtaisia. Hän on esimerkiksi todennut: ”Jokaisella ihmisellä on elämässään oikeus hyvinvointiin, inhimillisiin työoloihin ja ihmisyyden kunnioittamiseen.”
Miina Sillanpään toiveista, unelmista ja tavoitteista monet ovat toteutuneet, mutta edelleen on työtä tehtäväksi oikeudenmukaisuuden, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseksi yhteiskunnassamme.
Hyvät ystävät
Kansalaisvaikuttaminen on demokratian ydintä ja siksi sitä on niin tärkeä puolustaa. Erilaisten äänien on tultava kuulluksi yhteiskunnassa ja tämän varmistamisessa järjestöt tekevät arvokasta työtä. Järjestöjen toiminnan turvaaminen on tärkeä asia myös nyt ja tulevaisuudessa.
Demokratia edellyttää toisten ihmisten ja mielipiteiden kunnioittamista. Eri mieltä saa ja pitää olla, kriittisyys ja kyseenalaistaminen kuuluvat aina demokratiaan. Vapaan keskustelun kautta ihmiset voivat oppia toinen toisiltaan.
Sananvapautta rajoittaa vain se, että ilmaistut mielipiteet ja näkemykset eivät saa tarkoituksellisesti johtaa harhaan eivätkä vahingoittaa toisia. Sananvapaus voi toteutua vain silloin, kun ihmiset harkitsevat sanojaan ja pidättäytyvät tarkoituksellisesti loukkaamasta toisia. Suvaitsevaisuus on yhteiskuntarauhan välttämätön tae. Suvaitsevaisuus mahdollistaa tasa-arvoisen yhteistoiminnan ja keskustelun eri tavoin ajattelevien kanssa.
Olen melko varma, että Miina Sillanpää puhuisi tänä aikana – ja erityisesti tänä aikana – tämän asian tärkeydestä. Valeuutiset ja epäasiallinen käyttäytyminen, erityisesti somessa, uhkaavat demokratian toteutumista.
Hyvät kuulijat
Suomalaisen yhteiskunnan resilienssi eli kriisin kestävyys ja usko tulevaisuuteen ja muutoksen mahdollisuuteen on pitkälti perustunut siihen luottamukseen, että yhteiskunta pitää huolen kaikista eikä ketään jätetä oman onnensa nojaan. Suomalaisten luottamus myös toisten ihmisten auttamishaluun ja hyväntahtoisuuteen on ollut vahvaa. Tämä sama luottamuksen ilmapiiri on tärkeä säilyttää myös nyt ja tulevaisuudessa. Tarvitsemme viestiä siitä, että olemme ja selviämme yhdessä.
Eriarvoisuuden kasvu ja päätöksenteosta vieraantuminen heikentävät luottamusta yhteiskuntaan ja siksi työ osallisuuden ja osallistumisen lisäämiseksi on tärkeää myös yhteiskuntarauhan säilyttämiseksi.
Hyvät ystävät
Miina Sillanpää puhui myös kiitoksen voimasta. Hän on sanonut: ”Jokaiselle ihmiselle tekee hyvää, kun hän saa nähdä ja kuulla, että sydämen halulla tehty työ saa vastakaikua ja ymmärtämystä osakseen”. Tätä ajatusta voimme vaalia tänäänkin, sillä myönteinen palaute ja toinen toistemme tukeminen saavat aikaan jaksamista ja hyvinvointia.
Tätä Miinan viisautta Joensuun Työväenyhdistys päätti toteuttaa myöntämällä Miina Sillanpään, järjestöjen ja kansalaisvaikuttamisen ensimmäisen virallisen liputuspäivän kunniaksi tunnustuspalkinnon taholle, joka on aktiivisesti toiminut Miinan hengessä pyrkien vahvistamaan yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa, kansalaisvaikuttamista, osallisuutta ja demokratiaa.
Ensimmäisen palkinnon saajaksi Joensuun Työväenyhdistys valitsi tahon ja paikan, jossa jokainen on ihmisenä tärkeä, jokainen tulee kuulluksi ja joka on kynnyksetön paikka tulla ja olla omana itsenään.
Ensimmäinen kansalaisvaikuttajapalkinnon saaja on Kansalaistalo kaikkine ihmisineen ja toimintoineen, jotka sen seinien sisäpuolella ovat. Kansalaistalo on enemmän kuin seinät, se on tunnetila, jossa keskeistä on yhteisöllisyys!
Kaiken tämän äärellä täytyy sanoa nöyrästi: Kiitos, että olette! Joensuu tarvitsee tätä toimintaa. On todella hienoa, että meillä on tällainen yhteisöllinen paikka, jossa eri elämäntilanteessa olevat ihmiset voivat kohdata toisiaan ja jonne jokainen on yhdenvertaisesti tervetullut. Täällä ei kysytä elämäntilannetta eikä titteleitä. Jokainen on Ihminen isolla iillä. Ajattelen, että jos Miina eläisi nyt Joensuussa, Kansalaistalo olisi hänelle sydämen asia ja hän kävisi usein täällä kohtaamassa, kuuntelemassa ja kuulemassa ihmisiä.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Joensuun Työväenyhdistyksen puheenjohtaja
Miina Sillanpään Säätiön hallituksen puheenjohtaja