Joensuusta ikä- ja muistiystävällinen kaupunki
Kunnan palveluissa ja kehittämisessä on huomioitava erilaisten käyttäjien tarpeet ja toiveet.
Tällä hetkellä näin ei tapahdu riittävästi ikäihmisten osalta. Esimerkiksi rakentamisessa muistetaan huomioida fyysinen esteettömyys, mutta aistiesteettömyyteen ei vielä osata kiinnittää huomiota. Kunnan palvelut ovat periaatteessa avoinna kaikille, mutta tosiasiassa ikäihmisten kulttuuriset oikeudet eivät toteudu riittävästi.
Ikäihmiset ovat kasvava ryhmä, mutta heidän kokemustaan, viisauttaan ja osaamistaan ei yhteiskunnassamme hyödynnetä ja arvosteta riittävästi. Ikäihmiset tulisi nähdä voimavarana ja vahvuutena – ei taakkana.
Kaupungin toiminnassa ja kehittämisessä tulisikin huomioida jatkossa enemmän ikä- ja muistiystävällisyys.
Ikäystävällinen kaupunki mahdollistaa ikäihmisten aktiivisen toimimisen, vaikka liikkuminen ja aistien toiminta olisivat heikentyneet. Ikäystävällinen kaupunki haluaa tietoisesti edistää ikäihmisten toimintakykyä sekä aktiivista kansalaisuutta, joka tarkoittaa muun muassa osallisuutta, vapaaehtois- ja vaikuttamistyöhön osallistumista sekä elinikäistä oppimista.
Ikäihmiset voivat antaa yhteisölle paljon, kun tähän tarjotaan tilaisuuksia ja mahdollistetaan erilaiset kohtaamiset. Erilaisten tapaamis- ja toimintapaikkojen eli ns. kohtaamisareenoiden avulla vahvistetaan ikäihmisten osallisuutta ja edistetään sosiaalista esteettömyyttä.
Muistiystävällisessä kaupungissa ymmärretään, että panostukset muistisairauksien ennaltaehkäisyyn säästävät yhteiskunnan kustannuksia. Muistiystävällisyyteen kuuluu mm. aivoterveellisten elämäntapojen edistäminen, joilla voidaan hidastaa muistisairauksien etenemistä. Erityisesti liikunta- ja kulttuuripalvelut tuottavat hyvinvointia ja aivoterveyttä edistävää toimintaa, minkä vuoksi on tärkeää edistää näiden palvelujen saavutettavuutta.
Joensuun kaupungin Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä on tehnyt aloitteen, että kaupungin päätöksenteossa huomioidaan jatkossa ratkaisujen vaikutukset laaja-alaisemmin myös ikäihmisiin. Kaupungin toimijoilta edellytetään aktiivisuutta ja konkreettisia toimenpiteitä ikä- ja muistiystävällisyyden edistämiseksi. Samalla Joensuu voisi liittyä maailman terveysjärjestö WHO:n ylläpitämään ikäystävällisten kaupunkien verkostoon. Uskon, että tämä on yhteinen asiamme!
Tehdään ikä- ja muistiystävällisyydestä kaupunkimme menestystekijä! Ikääntyneiden ihmisten osaaminen, kokemustieto ja -taito tulee saada paremmin käyttöön.
Tässäkin asiassa tarvitaan kaupungin, järjestöjen ja hyvinvointialueen kumppanuutta.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen valtuuston pj
Joensuun kaupungin valtuutettu