Tervehdys kohti täyttä elämää -seminaariin 8.2.
Hyvät Kohti täyttä elämää -seminaarin osallistujat,
Tuon tässä lyhyessä videotervehdyksessä teille pari viestiä täältä eduskunnasta ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta. Teemme tätä nauhoitusta avustajani Ville Kurtin kanssa täällä eduskuntatalolla. Olen huhtikuun vaaleihin saakka kansanedustaja. Sen jälkeenkin jatkan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtajana.
Tätä puhuessani en vielä tiedä, onko uusi vammaispalvelulaki hyväksytty eduskunnassa vai ei. Itse toivon, että laki saadaan valmiiksi ja hyväksyttyä, vaikka se ei vielä mahdollista täydellistä yhdenvertaisuutta vammaisten ja ei-vammaisten henkilöiden kesken. Työtä jää siis tehtäväksi tulevillekin vuosille. YK:n vammaisyleissopimuksen periaatteet eivät kaikilta osin toteudu uudenkaan lain myötä, mutta laki toisi mukanaan paljon parannuksia. Toivon, että perustuslakivaliokunta hyväksyy siihen tehdyt viimeisimmät korjaukset.
Olen itse toiminut viimeiset vuodet täällä eduskunnassa vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtajana. Ryhmässä yhdessä muiden kansanedustajien kanssa edistämme vammaisten oikeuksia sekä vammaisten oikeuksiin ja tilanteeseen liittyvää tietoa eduskunnassa. Ryhmänä tapaamme paljon vammaisten oikeuksia edistäviä järjestöjä.
Olen ryhmän puheenjohtajana ollessani ja paljon vammaisten oikeuksista puhuessani huomannut kaksi tärkeää asiaa:
Ensinnäkin; Vaikka Suomi on ratifioinut YK:n vammaisyleissopimuksen, se ei ohjaa päätöksentekoa riittävästi, eikä sen sisältöä edes tunneta ja tiedetä. Ratifiointi tarkoittaa, että olemme sitoutuneet noudattamaan sopimuksen periaatteita. Sitä tulee noudattaa kaikessa päätöksenteossa ja toiminnassa. Asiassa tarvitaan paljon koulutusta ja tiedotusta.
Toinen iso epäkohta on se, ettei meillä edelleenkään ymmärretä vammaisten oikeuksien kannalta tärkeää yhdenvertaisuuden käsitettä oikein. Usein kuvitellaan, että yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että kaikki saavat kaikkea saman verran ja samalla tavalla. Tämä ei ole yhdenvertaisuutta vaan tasapäistämistä. Vammaispalveluissa yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että palvelujen avulla vammaiset ja ei-vammaiset asetetaan samalle viivalle, niin että kaikilla on mahdollista olla mukana yhteiskunnassa. Tähän kuuluu oleellisesti myös se, että jokaisen tulee voida olla itse päättämässä omista asioistaan ja jokaisella on oikeus tulla kuulluksi.
Yhdenvertaisuutta ovat myös esimerkiksi niin sanotut kohtuulliset mukautukset, joiden avulla mahdollistetaan vammaisten työelämässä oleminen. Yhdenvertaisuutta on myös se, että vammainen saa työstään palkkaa silloin kun tekee tavallista työtä tavallisilla työpaikoilla. Avotyötoiminnassa maksettava työosuusraha on vastoin yhdenvertaisuuden periaatteita silloin kun työntekijä tekee normaaleja työtehtäviä työpaikalla.
Hyvät ystävät
Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen toiminta käynnistyi virallisesti tämän vuoden alussa. Hyvinvointi alueen toimintaelimet aloittivat kuitenkin toimintansa jo viime kesänä. Silloin käynnistyi myös vammaisneuvoston toiminta. Vammaisneuvoston tehtävänä on vaikuttaa hyvinvointialueen suunnitteluun ja toimintaan, kun se katsoo asian olevan vammaisille henkilöille ja heidän oikeuksiensa kannalta tärkeä. Vammaisneuvoston tavoitteena on myös edistää vammaisten mahdollisuuksia vaikuttaa alueella asioihin.
Viime syksynä hyväksyttiin myös hyvinvointialueen strategia ja siinä mainitaan myös selkeästi, että toiminnassa huomioidaan YK:n vammaisyleissopimuksen periaatteet. Olen valtuuston puheenjohtajana jakanut kaikille valtuutetuille omaksi kirjasen, josta voi lukea koko sopimuksen. Toivottavasti sekä päättäjät, johtajat ja työntekijät ymmärtävät, miten tärkeästä asiasta on kysymys.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu lähetti ennen joulua hyvinvointialueille kirjeen, jossa hän korostaa, että hyvinvointialueilla on keskeinen tehtävä turvata alueen ihmisten yhdenvertaisuus ja huolehtia siitä, että palvelut ovat saatavilla ilman syrjintää ja esteettömästi. Hän myös suosittelee vammaispoliittisen ohjelman laatimista hyvinvointivointialueille. – Tätä ajatusta kannatan lämpimästi ja lähden viemään asiaa eteen päin.
Hyvät ystävät
Toivottavasti voimme tavata jatkossa myös kasvotusten. Hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtajana oikein mielelläni tulen keskustelemaan kanssanne teille tärkeistä asioita.
Oikein hyvää seminaaripäivää teille kaikille ja iloitaan pian alkavasta keväästä ja lisääntyvästä valosta!