Muistisairauksia voidaan ennaltaehkäistä aivoterveydestä huolehtimalla
Muistisairautta sairastavia on Suomessa lähes 130 000. Vuosittain sairastuu 13 000 henkilöä. Muistisairauksien riski lisääntyy ikääntymisen myötä, mutta ne eivät ole pelkästään ikäihmisten sairauksia. Suomessa on tälläkin hetkellä yli 7 000 alle 65-vuotiasta muistisairautta sairastavaa henkilöä. Yleisimmät muistisairaudet ovat Alzheimerin tauti, verisuoniperäiset muistisairaudet, Lewyn kappale -tauti ja otsalohkorappeumasta johtuva muistisairaus.
Muistisairaudet ovat edelleen osittain mysteeri eli emme voi tietää varmuudella, kuka sairastuu ja miksi. Nykytietämyksen mukaan muistisairauksia voidaan kuitenkin ennaltaehkäistä, hoitaa tehokkaasti ja myös kuntouttaa. Ennaltaehkäisyn kulmakivet ovat terveellinen ravitsemus ja liikunta. Tutkimusten mukaan ihmisillä, jotka liikkuvat vähintään puoli tuntia 3 – 5 kertaa viikossa, on puolta pienempi riski sairastua muistisairauteen. Asianmukaisella hoidolla ja kuntoutuksella sairauden etenemistä voidaan hidastuttaa ja pidentää kotona asumisen mahdollisuuksia jopa useilla vuosilla. Kuntoutuksessa säännöllinen ja reipas liikunta mielellään ulkoilun merkeissä ovat avaintekijöitä toimintakyvyn ja muistin ylläpitämisessä. Tämän lisäksi nykyiset lääkkeet voivat hidastuttaa huomattavasti esimerkiksi Alzheimerin taudin etenemistä, vaikka ne eivät sairautta paranna.
Mitä on sitten aivoille terveellinen ravitsemus? Seuraavassa muutama konkreettinen ohje:
- Pidä verensokeri tasaisena eli syö pieniä aterioita riittävän usein.
- Huolehdi raudan saannista.
- Muista B- ja D- vitamiinit.
- Helli aivoja hyvällä rasvalla (pehmeät rasvat).
- Valitse värikkäitä vihanneksia.
- Kalaa kannattaa syödä ainakin kaksi kertaa viikossa.
- Suosi suomalaisia marjoja.
- Vähennä suolan käyttöä.
- Muista, että aivot tarvitsevat monipuolista ravintoa.
- Muista nauttia nesteitä tarpeeksi.
Ravitsemus ja liikunta yhdessä ehkäisevät lisäksi muistisairauksien tunnettujen riskitekijöiden, kuten ylipaino, korkea verenpaine, korkea kolesteroli ja diabetes, ilmaantuvuutta.
Liikunnan ja ravitsemuksen lisäksi päihteiden (sekä tupakka että alkoholi) käytön vähentäminen ja välttäminen, henkinen vireys, riittävä uni, hyvät sosiaaliset suhteet sekä aivojen aktiivinen käyttö (esimerkiksi uusien asioiden opiskelu) suojaavat muistisairauksilta. Yhteenvetona voidaankin todeta, että jokainen meistä voi vaalia aivoterveyttään oikeilla valinnoilla!
Pidetään huolta aivoistamme!
Merja Mäkisalo-Ropponen
Muistiliitto ry:n hallituksen puheenjohtaja