PUHEENVUOROT JOENSUUN KAUPUNGINVALTUUSTOSSA 31.1.2023
Valtuustossa oli tällä viikolla käsittelyssä kaksi sd-valtuustoryhmän aloitteiden perusteella edennyttä asiaa: Päätöksenteon ennakkoarvioinnin käyttöönotto ja ikäihmisten omakotitalojen tonttiliittymien auraaminen. Käytin näistä asioista seuraavat puheenvuorot:
Päätöksenteon vaikutusten ennakkoarviointi:
On todella hienoa, että Joensuussa ollaan näin pitkällä päätöksenteon vaikutusten ennakkoarviointien käyttöönotossa. Mielestäni tämä on erinomainen alku ja seuraavaksi kannattaa pohtia myös jälkikäteisarviointien aloittamista.
Haluan kuitenkin vammaisvaikutusten arvioinnista todeta sen verran, että siihen kuuluu paljon muutakin kuin kuuloon, näköön ja liikuntaan liittyvien esteiden arviointia. Siihen kuuluu myös esimerkiksi kielen selkeys ja hahmottamiseen liittyvät asiat. Esimerkiksi selkokielen käytöllä voisimme auttaa monia ihmisryhmiä toimimaan itsenäisesti asioiden hoitamisessa.
Meillä on ollut aiemmin Joensuussa hankkeita, joissa on koulutettu esimerkiksi kokemusasiantuntijoita esteettömyyden käyttäjäarviointiin. Jossain vaiheessa meillä oli myös esteettömyysasiamies. Silloin esteettömyysasioissa tapahtui paljon edistymistä. Mietinkin, pitäisikö meidän paneutua asiaan uuden hankkeen tai vastaavan avulla, jotta myös vammaisvaikutusten arviointiin tulisi riittävän laaja-alainen näkökulma. Pitkän tähtäimen tavoitteena voisi olla jopa esteettömyysyksikön perustaminen.
Tässä yhteydessä kiitän kuitenkin lämpimästi siitä, että vaikutusten arviointi käynnistyy Joensuussa. Olemme edelläkävijöiden joukossa!
Tonttiliittymien auraus:
Kiitos tästä vastauksesta valtuustoaloitteeseen ja on erittäin hyvä asia, että työllisuuspalvelu Taitamo on aloittanut kokeilun, jossa sen henkilöstöä käytetään apuna ikäihmisten lumitöissä. Vastauksessa olisin toivonut tarkempaa analyysia ikäryhmittäin eli miten paljon meillä on esimerkiksi sellaisia kotitalouksia, joissa kaikki tontilla asuvat ovat yli 80-vuotiaita. Tässä olisi ollut syytä tehdä myös vaikutusten arviointia yhdessä hyvinvointialueen vanhuspalveluiden kanssa siitä, miten tonttiliittymien auraus voi vähentää muuttamista palveluasumiseen.
Vertailun vuoksi todettakoon, että Jyväskylässä tänä talvena kaupunki auraa niiden kiinteistöjen tonttiliittymät, joissa kaikki tontilla asuvat henkilöt ovat täyttäneet 75 vuotta. Jyväskylässä on 146 000 asukasta eli lähes kaksi kertaa Joensuun väkimäärä. Siellä on 1429 sellaista kiinteistöä, joiden tonttiliittymän kaupunki auraa. Jyväskylässä tähän toimintaan on varattu 220 000 e tätä talvea varten.
Tällä viikolla Karjalaisesta saimme lukea, että yhden hoivapaikan kustannus vuodessa on jopa 59 000 euroa. Jos tonttiliittymien aurauksella voitaisiin vähentää muutamien ikäihmisten siirtymistä palveluasumiseen niin yhteiskunta säätäisi rahaa. Auraajia löytyy varmasti helpommin kuin hoitajia.
Emme saisi sortua hallintokuntien tai organisaatioiden osaoptimointiin, jossa katsotaan vain omia rahoja. Osaoptimointi heikentää palvelujen laatua ja tulee yhteiskunnalle kalliiksi.
Toivon, että tänä talvena saamiemme kokemusten perusteella, ennen ensi vuoden talousarvion laadintaa, tehtäisiin asiasta kunnollinen vaikutusten arviointi, jossa myös vaihtoehtoiskustannukset on arvioitu.