Hankintalain turvattava tehostetun palveluasumisen jatkuvuus
Hankintalain mukaan valtion ja kuntien viranomaisten sekä muiden hankintayksiköiden on kilpailutettava hankintansa. Vanhuspalvelujen kilpailutus saattaa aiheuttaa ongelmia kuten viimeksi Kiteellä, jossa hoivakoti hävisi kaupungin teettämässä hankintalain mukaisessa kilpailutuksessa edullisemman tarjouksen antaneelle yritykselle. Nyt Kiteellä ikäihmisiä uhkaa pakkomuutto omasta, tehostetun palveluasumisen kodistaan. Lisäksi kilpailutuksen voittaneella yrityksellä ei ole tarjota vapaita paikkoja kilpailun hävinneen hoivakodin asukkaille.
- Kunnilla on suuri liikkumavara siinä, kuinka ja millä ehdoilla esimerkiksi vanhus- ja vammaispalveluja kilpailutetaan. Palvelu voidaan kilpailuttaa kokonaisuutena tai yksilötasolla, toteaa SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen ja jatkaa:
- Nykyisen hankintalain mukaan yksilötasolla – toisin kuin kokonaisuutena hankittuna palveluna – hoito- ja asumispaikka voidaan ikäihminen sijoittaa haluamaansa hoitokotiin henkilökohtaisista syistä ja kilpailuttaa ”eliniäksi”, jos se on ikäihmisen kannalta paras vaihtoehto. Monet kunnat ovat halunneet kilpailuttaa vanhuspalvelut kokonaisuutena esimerkiksi kolmen vuoden välein, vaikka nykyisen oikeuskäytännön mukaan noin 10 vuoden sopimus saman yrityksen kanssa on mahdollinen.
- Jos kunta järjestää mahdollisimman paljon palveluita omana tuotantonaan, vältytään monilta kilpailutuksen aiheuttamilta ongelmilta. Yksityiset palvelut voivat tarvittaessa täydentää julkista toimintaa esimerkiksi vanhus- ja vammaispalveluissa. Useassa kunnassa on huomattu, että ensimmäisillä kilpailutuskierroksilla saadaan edullisten tarjousten takia säästöjä aikaan, mutta jatkossa hinnat voivat nousta huomattavasti. Etenkin isoilla monikansallisilla yrityksillä on varaa aluksi polkea hintoja hyvinkin alas, muistuttaa Mäkisalo-Ropponen.
- Vanhus- ja vammaispalveluissa tulisi mielestäni siirtyä kokonaisuutena suorahankintaan siten, ettei kilpailutusta ei tarvitsisi käyttää. Jos palvelut kilpailutetaan, on varmistettava, että yhteisökodissa asuvat voivat elää siellä niin kauan kuin haluavat. Tärkeintä on taata, ettei kenenkään tarvitse muuttaa kodistaan pois. Tehostettu palveluasuminen on kotona asumista ja meillä jokaisella on oikeus omaan kotiin, toteaa Mäkisalo-Ropponen lopuksi.
Uuden hankintalain kokonaisuudistusta valmistelee työ- ja elinkeinoministeriössä kaksi työryhmää, joiden toimikausi kestää 1.5.2015 saakka. Lausuntokierros alkaa keväällä 2015. Uuden lain tavoitteena on se, että ympäristöön, työllisyyteen, terveyteen ja sosiaalisiin näkökohtiin liittyvät tekijät voidaan nykyistä paremmin huomioida julkisissa hankintojen kilpailutuksessa. Uusi hankintalaki tulee voimaan viimeistään huhtikuussa 2016.