Isolta mäeltä: Hyvinvointialueiden yhteistyöllä voidaan lisätä vaikuttavuutta
Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 8.12.2022
Sote-uudistuksen yhteydessä perustettiin sosiaali- ja terveydenhuollon alueellista yhteensovittamista, kehittämistä ja yhteistyötä varten viisi yhteistyöaluetta. Pohjois-Karjala kuuluu yhdessä Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Keski-Suomen hyvinvointialueiden kanssa Itä-Suomen yhteistyöalueeseen.
YTA-alueen hyvinvointialueet laativat yhteistyösopimuksen valtuustokausittain. Viime viikolla lausunnoille annetussa asetuksessa yhteistyösopimuksista säädettäisiin, että sopimuksessa on sovittava muun muassa erityisen vaativien palveluiden järjestämisestä sekä koulutus, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan yhteensovittamisesta.
25.11. pidettiin Kuopiossa Itä-Suomen YTA-alueen seminaari. Keskustelussa puhuttiin yhteistyön mahdollisuuksista lainsäädännön velvoittamaa laajemmin ja omassa puheenvuorossani korostin muun muassa vaikuttavuustyön yhdessä tekemistä ja hyvistä käytännöistä toinen toisiltaan oppimista.
Vaikuttavuusperusteisuus on ainoa eettisesti kestävä tapa tehdä sotepäätöksiä. On epäeettistä käyttää rahaa toimintaan, jolla ei ole vaikuttavuutta. Vaikuttavuus tarkoittaa sitä, miten asetetut tavoitteet saavutetaan. Kustannusvaikuttavuus taas tarkoittaa sitä, miten hyvin resurssit optimoidaan vaikuttavuuden saavuttamiseksi. Myös terveyden- ja hyvinvoinnin edistämisen ja ennaltaehkäisyn vaikuttavuutta pitäisi enemmän tutkia. On myös opittava laskemaan vaihtoehtoiskustannuksia. Mitä maksaa, jos ja kun laiminlyödään ennaltaehkäisy tai mitä säästetään, jos siihen panostetaan?
Yhteistyöllä voidaan lisätä vaikuttavuutta. Kuulun kansalliseen Vaikuttavuusseuraan, jossa olemme juuri valinneet vuoden vaikuttavuustekoja. Voisimme perustaa asian ympärillä yhteistä toimintaa YTA-alueella niin, että meiltäkin olisi seuraavissa kilpailuissa ehdotuksia. Jos jokaisella alueelta tulisi yksi ehdotus, saisimme jo neljä vaikuttavuustekoa näkyväksi ja ne tulisivat kaikkien käyttöön, jos opimme jakamaan hyviä käytäntöjä.
Kustannusvaikuttavaa toimintaa edistäisi muun muassa sairaanhoitajien työpanoksen lisääminen erityistason tehtävissä, esimerkiksi muistihoitajina, reumahoitajina, diabeteshoitajina. Meillä on laadukasta sairaanhoitajakoulutusta, mutta se ei kuitenkaan anna valmiuksia erityistehtäviin – tarvitaan syventävää koulutusta. Ei ole järkeä, että joka alueella järjestettäisiin kaikkia näitä asiantuntijakoulutuksia. Tässä olisi yhteistyön paikka eri alueiden ammattikorkeakoulujen kanssa. Voisimme yhdessä kehittää urakehitysmalleja ja koulutusjärjestelmää.