Isolta mäeltä: Talouden tilannekuva
Olemme viime vuodet eläneet kriisistä toiseen. Olemme silti selviytyneet tähän asti verraten hyvin.
Työllisyysaste on ennätyslukemissa, tehdyt työtunnit huipputasolla vuosikymmeniin ja nuorisotyöttömyys alimmalla tasolla 15 vuoteen. Pohjoismaisessa vertailussa työtunneilla korjattuna työllisyysasteemme on korkeampi kuin Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa. Suomen velkasuhde taas nousi koronan aikana neljänneksi vähiten kaikista euromaista.
Valtionvarainministeriön ennusteen mukaan suhdannetilanne on kääntymässä nyt selvästi synkempään suuntaan Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan ja siihen liittyvän energiakriisin myötä. Epävarmuus, nopea inflaatio ja nousevat korot ovat heikentäneet myös kuluttajien luottamusta. Energiakriisi leikkaa kasvua myös vientimarkkinoilla. Suomi lähtee vaikeampiin taloudellisiin aikoihin kuitenkin hyvästä lähtökohdasta, koska talous on ehtinyt elpyä koronakriisin jäljiltä ja työllisyys nousta ennätystasolle. Yrityksissä on jopa työvoimapulaa.
Pohjois-Karjala toipui koronasta erittäin hyvin ja vuonna 2021 yritysten kokonaisliikevaihto kasvoi todella nopeasti useimmilla toimialoilla. Keväällä 2022 kaikki kuitenkin muuttui ja venäjäpakotteet satuttivat erityisesti Itä-Suomea ja Pohjois-Karjalaa. Hintatason nousu vaikuttaa kaikkialla yrityksiin ja kuluttajiin. Onneksi valtion talousarvion ns. Itä-Suomipaketti tuo lisäpanostuksia liikenneinfraan ja koulutukseen, sillä ne ovat tulevaisuuden kasvun kannalta erittäin tärkeitä.
Työllisyyden kehitys on myös Joensuun seudulla ollut positiivista, vaikka pitkään työttömänä olleiden määrä on pysynyt korkeana. TEM:n helmikuun 2022 työllisyyskatsauksen mukaan työttömien määrä Pohjois-Karjalassa väheni 15 % vuoden takaiseen nähden ja avointen työpaikkojen määrä melkein kolminkertaistui. Toisaalta yhä useammat alueen yritykset kokevat osaavan työvoiman saatavuuden rajoittavan kasvua.
Kriisien keskellä on kuitenkin tärkeää ylläpitää toivoa ja uskoa tulevaisuuteen. Selvisimme koronasta, joten selviämme myös Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan johtuvasta kriisistä, joka ilmenee meillä mm. energian hinnan kallistumisena ja Venäjän kaupan tyrehtymisenä. Meidän pitää kuitenkin osata varautua siihen, että ahdingossa ja jopa puutteessa olevien ihmisten ja perheiden määrä kasvaa. Ruoka-apujärjestöt, ovat todella huolissaan, sillä apua tarvitsevien määrä on jo nyt kasvanut ja samaan aikaan kaupoista ei enää tule yhtä paljon ruokaa jaettavaksi.
Saatamme olla yhteiskunnassa kokonaan uuden tilanteen edessä – sellaisen, jota emme kenties uskoneet enää tulevan. Kun selviämme ensi talvesta/vuodesta, on toivottavasti pahin voitettu.
Julkaistu Viiko Pohjois-Karjalassa 6.10.2022