Sairaanhoitajien työolot saatava kuntoon!
Suomen Sairaanhoitajaliitto julkaisi tänään kolmatta kertaa toteuttamansa työolobarometrin tulokset. Selvityksessä käytettiin Hyvän työpaikan kriteerit –mittaria ja sen kuutta osatekijää, jotka ovat toimivat käytännöt, osallistava johtaminen, työn palkitsevuus, asiantuntijuuden kehittäminen, korkeatasoinen hoidon laatu sekä työn ja yksityiselämän yhteensovittaminen. Kaikkien näiden osa-alueiden arvioinnit olivat heikentyneet aikaisempiin tutkimuksiin verrattuna lukuun ottamatta työn ja yksityiselämän yhteensovittamista.
- Tulokset ovat huolestuttavia, toteaa SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen ja jatkaa
- Meillä ei ole varaa menettää terveydenhuollossa osaavien ja ammattitaitoisten sairaanhoitajien työpanosta, pikemminkin päinvastoin. Sairaanhoitajien roolia sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudessa on lisättävä.
- On surullista, että sairaanhoitajat kokevat, etteivät he voi kehittää työtään ja hyödyntää riittävästi osaamistaan ja ammattitaitoaan ja hakeutuvat muihin töihin sen takia, että työolosuhteet ovat huonot.
Johtamisen puutteet heikentävät Mäkisalo-Ropposen mukaan työtyytyväisyyttä terveydenhuollon työpaikoissa.
- Terveydenhuollossa on johtajina henkilöitä, joilla ei ole johtamiskoulutusta. Ylihoitajia on vähennetty, vaikka heillä on usein paras johtamiskoulutus. Tämä on johtanut siihen, ettei hoitotyötä kokonaisvaltaisesti kehitetä, eikä sairaanhoitajien urakehitykselle luoda edellytyksiä, Mäkisalo-Ropponen kertoo.
Mäkisalo-Ropposen mielestä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistamisen lisäksi on uudistettava toimintatapoja. Työnjakoa on uudistettava niin, että sairaanhoitajat voivat käyttää ja hyödyntää nykyistä paremmin ammattitaitoaan ja osaamistaan.
- Moniammatillinen johtaminen on se malli, jolla kaikkien ammattiryhmien työn kehittämisestä ja sitä kautta työhyvinvoinnista voidaan parhaiten huolehtia, sanoo Mäkisalo-Ropponen lopuksi.