Mikä on sinun muistiystävällinen tekosi?
Taas on syyskuu eli maailman Alzheimer-kuukausi tai Muistikuukausi, kuten me Suomessa puhumme ja nyt kuluva viikko on muistiviikko. Viikon aikana järjestetään paljon tapahtumia sekä käydään keskustelua ja levitetään tietoa muistisairauksista.
Tämän vuoden muistiviikon teemana on ”Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa.” Muistiystävällinen yhteiskunta rakentuu muistiystävällisistä teoista. Muistiliitto haastaa miettimään, minkälaisia muistiystävällisiä tekoja voisimme itse kukin tehdä. Mikä on sinun muistiystävällinen tekosi? Myös järjestöjen ja erilaisten yhteiskunnallisten toimijoiden tulisi samalla tavalla miettiä, mikä on muistiystävällinen yhdistys, yritys tai virasto?
Mutta mitä minä tai sinä voimme tehdä? Tässä muutama ehdotus
Ensinnäkin voit ryhtyä muistikummiksi käymällä muistikummituokion
Suomessa on jo tuhansia muistikummeja. Muistikummiksi pääsee, kun kun osallistuu muistiyhdistyksen pitämään muistikummituokioon tai käy verkkotuokion osoitteessa tuokio.muistikummit.fi. Tuokiossa opit lisää muistisairauksista ja muistiystävällisistä teoista, joita voit tehdä omassa arjessasi. Jokainen päättää tuokion jälkeen, miten toimii muistikummina. Voit tehdä juuri sen verran, kun elämäntilanteesi sopii! Muistikummituokioita voisi pitää myös järjestöjen ja yhteisöjen tilaisuuksissa.
Toiseksi voit lähteä mukaan muistivapaaehtoiseksi
Muistivapaaehtoisuus on tekoja muistin puolesta! Vapaaehtoisena voit tukea muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä hyvinvointia ja osallisuutta tai levittää tietoa muistisairauksista ja aivoterveydestä. Muistivapaaehtoisuuden muotoja on monia! Muistiliiton sivuilta löytyy testi, jonka avulla voi testata, mikä vapaaehtoisuuden muoto sopii juuri sinulle. Tai voit ottaa yhteyttä oman alueesi muistiyhdistykseen, jossa voit pohtia asiaa yhdistyksen työntekijän kanssa.
Kolmanneksi voit liittyä paikalliseen muistiyhdistykseen
Muistiyhdistyksen jäsenmaksulla voit tukea muistisairaiden ja läheisten hyvää elämää. Suomessa on lähes 200 000 muistisairasta ihmistä ja vuosittain sairastuu 14 500 ihmistä. Jos heidän läheisensä lasketaan mukaan, muistisairaudet koskettavat Suomessa miljoonaa ihmistä. Muistiliitolla on 42 paikallista jäsenyhdistystä eri puolilla Suomea. Yhdistykset järjestävät paljon toimintaa kuten vertaisryhmiä ja retkiä. Jäsenenä saat myös Muisti-lehden neljä kertaa vuodessa.
Ja neljäntenä muistiystävällisenä tekona haluan muistuttaa, miten tärkeää on kohdata muistisairas arvokkaana ihmisenä ja jokainen voi puheillaan ja teoillaan vähentää muistisairauksiin liittyviä kielteisiä asenteita.
Tämä on tärkeä asia, sillä muistisairauksiin liittyy vielä paljon häpeää ja kielteisiä asenteita. Sairastunut ei välttämättä halua hakeutua lääkäriin oireiden vuoksi, koska pelkää diagnoosia. Siksi on tärkeää, että muistisairauksista puhutaan kunnioittavasti ja avoimesti.
Yksi tärkeä asia on esimerkiksi se, että puhumme muistisairauksista, emme dementiasta. Dementia ei ole erillinen sairaus, vaan oireyhtymä, jonka aiheuttaa yleisimmin joku etenevä muistisairaus.
Muistisairaus voi vaikuttaa vuorovaikutukseen jossakin kohtaa sairautta, mutta tärkeää on kuitenkin aina kohdata ihminen ihmisenä! Kuunteleminen ja ajan antaminen on tärkeää. Hyvä muistisääntö on se, että ole oma itsesi ja arvosta keskustelukumppaniasi.
Toivon kaikille oikein hyvää alkanutta muistiviikkoa ja syksyä. Välitetään itsestä ja toisista.
Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja, sd
Eduskunnan muistikerhon puheenjohtaja