Päihdeasiakkaat eivät tule autetuksi pelkästään terveydenhuollon toimin
Hallituksen lausunnoilla ollut luonnos mielenterveys- ja päihdepalveluiden lainsäädännön uudistuksesta päihdetyön sosiaalityön erityispalvelut poistettaisiin sosiaalipalvelulaista ja päihdetyön toteutus kavennettaisiin tilapäisessä asumisessa ja päiväkeskustoiminnassa tapahtuvaksi sosiaaliohjaukseksi ja neuvonnaksi. Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropposen mukaan tämä olisi kehitystä väärään suuntaan. Mäkisalo-Ropponen vaatii hallitusta korjaamaan vielä esitystään tämän suhteen lausuntojen perusteella ennen esityksen tuomista eduskuntaan.
– Kaikista tehokkainta päihdetyötä on ehkäisevä päihdetyö. Hyvä ehkäisevä päihdetyö tukee yksilöitä erilaisissa elämänvaiheissa. Päihdehoito ja -kuntoutus tulee järjestää yksilöllisesti ja esimerkiksi lääkkeettömät hoitomuodot ja tarpeeksi pitkät hoito- ja kuntoutusajat ovat monelle tärkeitä. Kaikilla on oltava yhtäläiset oikeudet saada asianmukaista ja juuri heille sopivaa hoitoa. Tärkeää on myös huomioida selkeämmin läheisten oikeus apuun ja tukeen, Mäkisalo-Ropponen toteaa.
Hallituksen esityksen luonnoksen lausuntoaika päättyi 23.6.2022 ja esitys sai lukuisia lausuntoja, joissa vaadittiin asian korjaamista. Tätä vaativat erityisesti erilaiset sosiaalialan ja päihdetyön järjestöt, jotka olivat huolissaan sosiaalipalveluiden tulevaisuudesta osana kokonaisvaltaista päihdetyötä.
– Uudistuksen tavoitteet ovat hyviä, mutta tällaisenaan lakiesitys voi viedä asioita jopa huonompaan suuntaan, sillä pelkästään terveydenhuollon toimin päihdeasiakkaat eivät tule autetuksi. Päihdetyön painopiste siirtyisi myös hoitoon ja ennaltaehkäisy ja sosiaalinen tuki jäisivät sivuosaan. Luonnoksen mukaisena esitys ei myöskään riittävästi takaa monimuotoisten palveluiden saatavuutta, jatkaa Mäkisalo-Ropponen.
– Muun muassa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, A-klinikkasäätiö, Ensi- ja turvakoti ry sekä Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattiliitto Talentia vaativat lausunnoissaan sosiaalipalvelulain erityispalveluiden säilyttämistä nykyisellään järjestämisvastuun piirissä. Hallituksen tulee vielä korjata lakiesitystä saatujen lausuntojen perusteella ennen sen tuomista eduskuntaan, Mäkisalo-Ropponen vaatii.