Päätöksenteon vaikutusten arvioinnin laatua kehitettävä
Eduskunnan tarkastusvaliokunta otti tänä keväänä mietinnössään kantaa lainsäädännön vaikutusten arvioinnin laadun parantamiseen. Meillä monin paikoin edelleen arvioidaan lakien vaikutuksia liian yleisesti, ymmärtämättä niiden vaikutuksia eri väestöryhmien kannalta. Tämä jättää meiltä monia vaikutuksia näkemättä.
Yksi keskeinen kehittämiskohde on ihmisvaikutusten arviointien lisääminen lainvalmistelussa. Meidän tulee tulevaisuudessa entistä paremmin ottaa huomioon lakien vaikutukset eri ihmisryhmien näkökulmasta.
Ihmisvaikutuksista mainittiin erityisesti lapsivaikutusten ja vammaisvaikutusten arviointien tärkeys. Vaikka mietinnön kannanotot koskevat erityisesti lainsäädännön valmistelua, niin samat kehittämiskohteet ovat myös maakunnallisissa ja kuntien päätöksentekoprosesseissa. Erityisesti palveluiden saatavuudessa tulee huomioida nämä ryhmät, joiden oma ääni ei aina kuuluu tarpeeksi päätöksenteossa.
Suomi on ratifioinut sekä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen että YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien yleissopimuksen, joissa korostetaan lasten ja vammaisten äänen kuuluviin saamista osana päätöksentekoa. Myös maakunta- ja kuntapäättäjien tulisi olla tietoisia näiden sopimusten velvoitteista ja siitä että eri ryhmien oikeudet pyritään ottamaan tasaveroisesti huomioon päätöksenteossa.
Olenkin oikein iloinen, että Pohjois-Karjalassa olemme ottaneet merkittäviä askeleita oikeaan suuntaan. Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen valtuusto päätti toukokuun kokouksessaan, että kaikkien vaikuttajaelinten edustus tulee jokaiseen lautakuntaan. Tämä toivottavasti varmistaa, että esimerkiksi vammaisvaikutusten arvioinnit tulevat tehtyä.
Tämän lisäksi Joensuun kaupunki on käynnistämässä päätösten vaikutusten ennakkoarviointia. Tarkoitus on jatkossa tehdä niin lapsivaikutusten, vammaisvaikutusten, yritysvaikutusten kuin ympäristövaikutusten arviointia. Koska ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa toteuttaa vaikutusten arviointia, Joensuussa rakennetaan oma malli. Tarkoitus on saada se käyttöön viimeistään ensi vuoden alussa.
Lapsivaikutusten arvioinnin kehittäminen liittyy osaksi Lapsiystävällinen kunta -hanketta, jonka aloittamiseksi SDP:n valtuustoryhmä teki valtuustoaloitteen jo joulukuussa 2017. Vammaisvaikutusten arvioinnin käynnistämiseksi ryhmän teki aloitteen viime vuoden keväällä.
Nämä ovat tärkeitä askelia päätöksenteon laadun parantamiseksi ja olen iloinen, että asiat etenevät. Kaupunki, jossa kaikkien tarpeet ja hyvinvointi otetaan tasaveroisesti huomioon, on parempi paikka meille kaikille.
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Eduskunnan tarkastusvaliokunnan varapuheenjohtaja
Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala -lehdessä 2.6.2022.