Juhlapuhe ja Joensuun kaupungin tervehdys 30-vuotiaalle Soroppi ry:lle ja 25-vuotiaalle Kansalaistalolle
Paljon onnea omasta ja Joensuun kaupungin puolesta 30-vuotiaalle Soroppi ry:lle ja 25 vuotta täyttävälle Kansalaistalolle. Kansalaistalon ylläpitäjänä on Soroppi ry:n lisäksi Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistys.
Soropin tavoitteena on kansalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Lisäksi tavoitteena on:
-Toimia kohtaamispaikkana
-Edistää sosiaalista tasa-arvoa
-Mahdollistaa osallisuuden, välittämisen, kohtaamisen ja kunnostautumisen kulttuurin syntyminen
-Tukea järjestöjä ja vapaaehtoistoimintaa
-Kehittää yhteistyötä julkisen ja vapaaehtoissektorin välillä
-Tuoda tietoyhteiskunta kaikkien ulottuville ja tarjota sähköisiä palveluja
Näissä tavoitteissa on myös minun toimintaani ohjaavia termejä, muun muassa terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen, yhdessä tekeminen, järjestöt, vapaaehtoistyö, osallisuus, kohtaaminen, kulttuuri ja tasa-arvo.
Minulle nämä sanat kuvaavat hyvää yhteiskuntaa ja näiden tavoitteiden eteen Soropissa on tehty erittäin hyvää työtä.
Hyvät juhlavieraat,
Nimensä mukaisesti Soropista saa hyvää kahvia ja pullaa, joista voi maksaa sopivaksi katsomansa summan. Mutta täällä tapahtuu paljon muutakin. Paikan päällä onnistuu myös ompelutyöt, pyörien vuokraus tai lehtien lukeminen. Kahvilan yhteydestä löytyy myös SEMPPI-terveyspiste, jossa voi mitata mm. verenpaineen ja saa kirkasvalohoitoa ja terveystietoa.
Täältä löytyy myös kirjakulma, matalan kynnyksen kuntosali, puhelin-, kopiointi- ja tulostusmahdollisuus, polkupyörien vuokraus- ja huoltotoimintaa, kulttuuri- ja muita tapahtumia muun muassa: kansalaistanssit ja karaokelaulumahdollisuus, kiikkutuolivieraat ja asiantuntijavierailut ym.
Lisäksi on muistettava, että Soroppi ry ja Kansalaistalo tarjoavat monenlaisia toimintamahdollisuuksia palkkatukityön, työkokeilun, kuntouttavan työtoiminnan, opiskeluun liittyvän harjoittelun, yhdyskuntapalvelun ja vapaaehtoistoiminnan kautta.
Täällä kokoontuu myös erilaisia vertaisryhmiä ja täällä voi opiskella esimerkiksi digitaitoja. Viikoittain Kansalaistalolla käy satoja henkilöitä ja aktiivisia ryhmiäkin taitaa olla toista sataa. Tätä taloa voi kutsua myös järjestöjen taloksi.
Kaiken tämän äärellä täytyy sanoa nöyrästi: Kiitos, että olette! Joensuu tarvitsee tätä toimintaa ja on todella hienoa, että meillä on kansalaistalon tapainen yhteisöllinen paikka, jossa eri elämäntilanteessa olevat ihmiset voivat kohdata toisiaan ja jonne jokainen on yhdenvertaisesti tervetullut. Täällä ei kysytä elämäntilannetta eikä titteleitä. Jokainen on Ihminen isolla iillä. Usein puhutaan siitä, että kansalaisille tulee olla matalan kynnyksen paikkoja – minun mielestäni Soroppi on täysin kynnyksetön.
Täältä saa apua monenlaiseen avuntarpeeseen, mutta tänne voi tulla myös vapaaehtoiseksi. Onkin hyvä muistaa, että jokainen ihminen on elämänsä aikana välillä auttaja ja välillä autettava. Kukaan ei taida selvitä elämänmatkallaan yksin ja ilman toisten apua – vaikka joskus kuvittelemme niin. Tämä paikka on erityisen tärkeä niille, joilla ei syystä tai toisesta ole muita verkostoja tai muut ihmissuhteet ovat niukkoja tai on tarvetta kuulla, kuunnella ja jakaa asioita toiseen kanssa ilman ajanvarausta, pakkoa tai painostusta.
Luulen, että elämä olisi helpompaa, jos muistaisimme että ihmisyyteen kuuluu avun antaminen ja myös sen vastaanottaminen. Ihmisyyteen kuuluu myös joskus puhua ja joskus olla hiljaa, joskus jakaa ja joskus pitää sisällään. Täällä saa olla oma itsensä sellaisena, kun on.
Hyvät ystävät,
Googletin, mitä Soropista ja Kansalaistalosta on vuosien mittaan kirjoitettu lehdissä. Nostan tähän kolme toteamusta, jotka kuvaavat toimintaa edelleen hyvin:
-Kahvia kuppiin – huoltoa nuppiin (Karjalainen 2010)
-Soropin avaraan sydämeen mahtuu jokainen (YLE uutiset 2019)
-Yhdessä olemme enemmän (Heili 2019)
Kaikki nämä lauseet kuvaavat toimintaa edelleen! Kaikissa näissä lauseissa on sisällä välittäminen. Välittäminen on kaikkina aikoina tärkeää, mutta nyt sen merkitys korostuu, kun elämme epävarmoja aikoja. Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti Euroopan turvallisuustilannetta paljon ja se heijastuu myös meille epävarmuutena ja esimerkiksi hintojen kallistumisena.
Nyt tarvitsemme ”kaveria ei jätetä asennetta” ja kaikkien tahojen yhdessä tekemistä. Suomalaisessa kulttuuriin on perinteisesti kuulunut välittäminen ja talkootyö. Välillä sen merkitys on kenties heikentynyt, mutta nyt sen soisi nousevan uudelleen arvoonsa.
Toisaalta on syytä kysyä, keitä ovat ne kaverit, joita ei jätetä? Ovatko ne perheenjäseniä, sukulaisia tai ystäviä? Vai voisivatko kavereita olla kaikki lähimmäiset – tutut ja tuntemattomat? Voisiko välittäminen olla sitä, että autetaan toinen toistamme huomatessamme avun tarvetta? Välittäminen on myös pieniä tekoja: Hymyilemistä vastaan tulevalle, oven aukaisemista kädet täynnä kulkevalle tai naapurin tervehtimistä.
Hyvä juhlayleisö,
Kuten totesin, elämme nyt epävarmoja aikoja monella tavalla. Ilman järjestöjä – ilman Soropin ja Kansalaistalon tapaisia paikkoja olisimme tilanne olisi vieläkin ahdistavampi. Meidän on kuitenkin tärkeää uskoa tulevaisuuteen ja luottaa siihen, että Suomi ja suomalaiset selviävät kyllä tästäkin kriisistä yhdessä. Omien ahdistavien tai pelottavienkin tunteiden keskellä on tärkeää, ettei kukaan jää, eikä ketään jätetä yksin.
Lopuksi toivotan onnea Soroppi ry:lle ja Kansalaistalolle Egotripin kappaleen sanoin: ”Hei, älä koska ikinä muutu, pysy aina tuollaisena kuin nyt oot.” Tällä tarkoitan sitä, että pysykää aina kynnyksettömänä paikkana, jonka toiminta tai olemisen tapa lähtee täällä käyvien ja toimivien ihmisten kohtaamisista ja niistä nousevista tarpeista.
Tarvitaan paikkoja joissa ”asiaton asiallinen oleskelu on sallittu” – kuten olette jossakin tilanteessa kuvanneet toimintaanne.
Vielä kerran paljon onnea!