Vihreä siirtymä tulevaisuuden mahdollisuutena
Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta vieraili pari viikkoa sitten Suomen ja Ruotsin Lapissa. Matkan aiheena ovat arktiset elinkeinot, arktiset kärkiteknologiat kuten kaivosteknologia, kylmätestaus ja avaruusasemat, rajayhteistyö sekä turvallisuus.
Lähes jokaisessa vierailukohteessa meille korostettiin vihreän siirtymän tärkeyttä ja merkitystä. Ilmaston lämpeneminen näkyy erityisen selvästi arktisella alueella ja se lämpenee kaksi kertaa nopeammin kuin muu maailma. Arktisen alueen ihmiset, luonto, elinkeinot, kulttuuri ja hyvinvointi ovat uhattuina ja tämän tosiasian kanssa Lapissa ollaan jo nyt – ei joskus tulevaisuudessa.
Eräänä esimerkkinä tästä on ilmaston lämpenemisen vaikutukset porotaloudelle ja -elinkeinolle. Viimeisen viiden vuoden aikana talvet ovat muuttuneet leudoimmiksi ja sateet ovat lisääntyneet. Kun lumipeite paksunee ja hanget kovettuvat suojakelien ja pakkasten vaihdellessa, porojen talviravinnon saanti lumen alta vaikeutuu.
Toisaalta lämpimät kesät aiheuttavat poroille lämpöstressiä. Se pakottaa porot siirtymään avoimelle ja tuuliselle paljakalle vilvoittelemaan, mikä lisää energiankulutusta ja vähentää laiduntamiseen käytettyä aikaa. Tämä vaikuttaa negatiivisesti porojen painoihin ja voi lisätä kuolleisuutta. Kesälämpötilojen nousu ja runsastuvat sateet lisäävät myös räkän eli verta imevien hyönteisten aiheuttamaa haittaa ja voivat mahdollistaa uusien loisten kuten hirvikärpäsen leviämisen poronhoitoalueelle.
Koko Suomen voidaan ajatella olevan osa arktista aluetta ja ilmaston lämpeneminen näkyy muuallakin meillä muun muassa luonnon monimuotoisuuden vähenemisenä ja säiden ääri-ilmiöinä. Nyt onkin nopeasti tehtävä toimia, joilla vihreää siirtymään vauhditetaan entisestään. Kehysriihessä tehdyt päätökset vihreän siirtymän investointien vauhdittamiseksi ovat erittäin kannatettavia. Kaikessa lainsäädännössä on jatkossa huomioitava kestävän kehityksen periaatteiden toteutuminen sekä myös reilu siirtymä.
Tärkeää on toteuttaa ratkaisut myös sosiaalisesti oikeudenmukaisesti sekä kansalaisten ääntä kuunnellen. Tämän vuoksi hallitus päätti hiljattain kehysriihessään, että se tekee elinkustannusten nousua vastaavan indeksikorotuksen sosiaalietuuksiin aikaistetusti tämän vuoden aikana. Tämä helpottaa erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevia nousevien hintojen paineessa.
Edelläkävijyys ilmastoasioissa antaa meille kilpailuetua myös monilla alueilla. Ilmastonmuutokseen vastaaminen ja kestävän kehityksen ratkaisut tarjoavat mahdollisuuksia elinkeinoelämälle sekä uusille innovaatioille ja työpaikoille. Vihreä siirtymä luo meille uutta työtä. Hiilineutraaliustavoite ei ole meille kilpailukyvyn kannalta uhka, vaan se on mahdollisuus.
Samoin on hyvä muistaa, että mitä nopeammin Suomi ja Eurooppa toteuttavat vihreän siirtymän, sitä nopeammin myös pääsemme irti venäläisestä tuontienergiasta. Se lienee meidän kaikkien yhteinen tahtotila.
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala -lehdessä 21.4.2022.