Hyvinvointialueet mahdollistavat sote-palvelujen kehittämisen
Sosiaalidemokraatit ovat edistäneet hyvinvointivaltion kehitystä jo 120 vuoden ajan ja jatkamme tätä työtä myös tulevaisuuden hyvinvointialueilla. Nyt on tärkeää valita 23.1. pidettävissä vaaleissa osaavat ja motivoituneet päättäjät.
Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja ongelmien ehkäisy on kaiken perusta. Hyvinvointialueen, kuntien ja muiden toimijoiden yhteistyön on oltava saumatonta, jotta palvelut ja ennaltaehkäisevä työ toimivat parhaalla mahdollisella tavalla.
Oikea-aikaiset, saavutettavat ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut tuottavat hyvinvointia. Lähellä sijaitsevat neuvolat ja terveysasemat yhdessä ikäihmisten kotiin tuotavien palveluiden kanssa luovat järjestelmän perustan. Yhä enemmän palveluita voidaan järjestää myös etäyhteyksillä ja palvelubussin avulla.
Hoitoon pääsy ja hoito on toteutettava seitsemän päivän hoitotakuun puitteissa. Hoitotakuu koskee myös mielenterveys- ja päihdepalveluita.
Nopea siirtyminen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä on aina tarvittaessa turvattava. Myös soveltuvien erikoislääkäripalveluiden tulee olla saatavilla. Lisäksi oikea-aikaiset kuntoutuspalvelut on turvattava.
Tulevalla hyvinvointialueella on myös varmistettava pelastusalan palveluverkon kattavuus. Esimerkiksi pelastusalan ammattilaisten määrän ja toiminnan resurssien on oltava riittävällä tasolla.
Suun terveydenhuolto on olennainen osa hyvinvointimme ylläpitämistä ja kaikilla tulee jatkossa olla mahdollisuus päästä hammashoitoon julkisen terveydenhuollon kautta.
Kaikilla ikäihmisillä on oltava oikeus mielekkääseen elämään, ulkoiluun ja harrastuksiin heidän asumismuodostaan riippumatta. Ikäihmisten kotona asumista voidaan tukea monipuolisen avun, tuen ja kuntouttavan toiminnan turvin. Lisäksi on kehitettävä arjen toimivuutta parantavia matalan kynnyksen neuvolapalveluita ikäihmisille.
Palvelutarpeen muututtua, ikäihmisille on taattava turvallinen arki oikea-aikaisella pääsyllä hoito- tai perhekotiin. Hoiva-asumisen laatuun on panostettava. Etenkin muistisairaiden erityistarpeet on otettava huomioon hoidossa.
On myös tärkeää tunnistaa omaishoidon moninaisuus. Omaishoitajia ja heidän hoidettaviaan löytyy kaikenikäisistä vauvasta vaariin ja mummiin. Omaishoitajien hyvinvointiin on panostettava ja heidän tarpeitaan vastaava apu ja tuki on turvattava. On tärkeää, että omaishoidon tukea monipuolistetaan ja sen asemaa vahvistetaan.
Yhteiskunnan ja perheiden haasteissa on turvattava erityisesti lasten ja nuorten kasvu ja kehitys. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus kasvaa turvallisesti ja heidän perheillään on oikeus riittävään tukeen. Hyvinvointialueella tulee kehittää ennaltaehkäisevää lastensuojelua ja lisätä etsivää nuorisotyötä. Kouluterveydenhuoltoon on taattava riittävät resurssit.
Muutos tehdään yhdessä
On ihmisoikeusasia, että vammaispalvelut varmistetaan vastaamaan perustuslain ja kansainvälisten sopimusten asettamia vaatimuksia. Meidän on turvattava riittävä ja monialainen erityisosaaminen vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien palveluissa. Palveluiden on oltava saavutettavia ja palvelutilojen esteettömiä. On myös vahvistettava tehokkaita vaikuttamisen kanavia, jotta vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien sekä heidän läheistensä ääni tulee kuulluksi päätöksenteossa. Tämän takia muun muassa vammaisneuvoston rooli on määriteltävä selkeästi ja päätöksentekoprosesseihin on sisällytettävä vammaisvaikutusten arviointi.
Jokaisella tulee olla oikeus saada yksilöllisiä ja saavutettavia sosiaalipalveluita elämän eri tilanteissa siten, ettei mahdollisuus välittömään huolenpitoon ja toimeentuloon vaarannu. Laaja-alaista yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yksityisten palveluntuottajien kanssa on jatkettava ja vahvistettava tulevaisuudessakin. Järjestöt ovat avainasemassa osallisuuden, toimijuuden ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistämisessä. Hyvinvointialueille laadittavassa strategiassa on linjattava, miten järjestöjen tarjoama matalan kynnyksen tuki, ehkäisevä toiminta, neuvonta ja kuntoutus voidaan jalkauttaa ja yhdistää osaksi hyvinvointialueen tarjoamia palveluita.
Keskiössä hyvinvointialueilla on kansalaisten mahdollisuus vaikuttaa. Jokaisella tulee olla oikeus tulla kuulluksi palveluiden kehittämisessä. Siksi saavutettavia ja esteettömiä vaikuttamisen kanavia ja asukasfoorumeita on lisättävä.
Sosiaali- terveys- ja pelastusalan ammattilaisten ääni on saatava kuuluviin heidän työnsä ja toiminnan kehittämisessä, koska vain riittävä ja osaava henkilöstö takaa laadukkaat palvelut. Sosiaali- ja terveysalan sekä pelastuspalvelun henkilöstön työhyvinvointi on avainasemassa työn houkuttelevuuden ja työssä jaksamisen kannalta. Sote-alan työvoimapulaa vähennetään parantamalla alan houkuttelevuutta esimerkiksi paremman johtamisen, henkilöstöpolitiikan ja palkkauksen keinoin.
Hyvinvointi on arvokkainta, mitä meillä on. Me Sosialidemokraatit toimimme yhdenvertaisen, terveemmän ja hyvinvoivan Suomen edistämiseksi. Nyt on sinun mahdollisuutesi vaikuttaa; muista äänestää aluevaaleissa.
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Varkauden Sosialidemokraattien Savon Ruusu -lehdessä 12.1.2022.