Ikäihmisten hoidossa ei noudateta lakia
Kirjoitin neljä vuotta sitten Karjalaisen yleisönosastolla jutun Siun soten tehostetun palveluasumisen paikkojen vähentämisestä. Totesin kirjoituksessani, että ikäihmisten kunto ja toimintakyky on parempi kuin aiemmin, mutta toisaalta yli 85-vuotiaiden määrän kasvaessa, myös muistisairaiden määrä kasvaa.
Onneksi muistisairauksien ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa on otettu edistysaskeleita ja esimerkiksi sairauden etenemistä voidaan nykyisin jo monin tavoin hidastuttaa. Siitä huolimatta tietyssä sairauden vaiheessa muistisairas tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa ja hoivaa. Kun ihminen ei enää muista missä on tai ei muista syödä tai juoda tai yksin oleminen pelottaa koko ajan, hänen ei pitäisi olla enää kotona. Parhainkaan kotihoito ei silloin enää riitä, vaan tarvitaan muita toimia.
Näin kirjoitin siis neljä vuotta sitten – ja samat asiat pätevät ikävä kyllä edelleen. Mutta nyt tilanne tehostetun palveluasumisen paikkoihin odottavissa on entistä pahempi. Neljä vuotta sitten Joensuun seudulla odotti tehostettuun palveluasumiseen pääsyä noin 100 henkilöä – nyt puolta enemmän. Heistä noin puolet on odottanut pääsyä hoitokotiin yli lain mukaisen kolme kuukautta.
Oma 90-vuotias läheiseni on viime kesästä asti kulkenut lukuisia kertoja ambulanssilla kodista sairaalaan ja sieltä takaisin Siilaisen terveyskeskuksen kautta tai suoraan kotiin. Joskus kotona on oltu yksi yö ja lähdetty takaisin samalle kierrokselle. Tämä on epäinhimillistä ja myös yhteiskunnalle erittäin kallista.
Ensi vuonna Joensuussa Noljakkaan ja Rantakylään valmistuu kaksi uutta hoitokotia, joissa on yhteensä 120 paikkaa, mutta sekään ei valitettavasti riitä korjaamaan tilannetta. Tarvitsemme siis lisää paikkoja, jotta voimme tarjota inhimillisen vanhuuden edellytykset kaikille. Tämä on inhimillistä, mutta myös pidemmässä juoksussa talouden kannalta viisasta politiikkaa.
Tärkein viestini on se, että tämä tilanne ei ole yllätys. Ennakointitietoa hyödyntämällä ja asiantuntijoita kuulemalla olisi ollut mahdollista tehdä pidemmälle tulevaisuuteen tähtäävä suunnitelma, jolla tämän kaltainen tilanne olisi voitu estää. Väestön ikääntyessä tilanne tulee meillä edelleen pahenemaan, ellemme ryhdy päättäväisiin toimiin sen korjaamiseksi.
Nyt on tärkeä pitää huolta siitä, että lakia noudatetaan ja jokainen pääsee oikean asumisen paikkaan kolmen kuukauden kuluessa. Lisäksi on käynnistettävä Siun soten ja kuntien välinen ennakointityö, jossa katsotaan palvelutarvetta ja palvelujen järjestämistä budjettivuotta ja valtuustokautta pidemmälle.
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala -lehdessä 23.12.2021.