Vammaispolitiikka vahvasti esillä aluevaaliohjelmassa
Ensi tammikuun jälkeen Suomi siirtyy uuteen aikakauteen, kun ensimmäistä kertaa maassamme järjestetään aluevaalit, joilla valitaan valtuutetut tulevien hyvinvointialueiden johtoon. Siitä alkaa vuoden mittainen siirtymävaihe, joka huipentuu hyvinvointialueiden aloittaessa vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajina.
SDP julkisti marraskuun puolivälissä Oulussa puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä oman aluevaaliohjelmansa ensi kevään vaaleihin. Ohjelma painottaa vahvasti hoitoon pääsyn ja tasa-arvoisen hoidon merkitystä sekä hoitotyöntekijöiden työhyvinvoinnin ja jaksamisen tukemista. Erityisen iloinen olen, että vaaliohjemassa myös vammaispalvelut ja vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutuminen on nostettu vahvasti esille.
Toimin SDP:n vammaispoliittisen työryhmän toisena puheenjohtajana sekä eduskunnassa puoluerajat ylittävän vammaisasian yhteistyöryhmän (VAMYT-ryhmä) puheenjohtajana. VAMYT-ryhmässä meillä edustajia lähes kaikista eduskuntapuolueista ja seuraamme aktiivisesti vammaispoliittista kenttää ja reagoimme esille nouseviin epäkohtiin.
On myös ollut mukava huomata, että puolueen vammaispoliittisessa työryhmässä Savo-Karjalan osuus näkyy hyvin, sillä toinen ryhmän sihteereistä on tohmajärveläinen Tero Lepola. Lisäkseni ryhmään kuuluvat Tytti Luoma Kuopiosta ja Virve Mikkonen Joensuusta. Ryhmän työskentely ja jäsenten osallistuminen on ollut aktiivista ja innostavaa.
Olemme ryhmässä toimineen aktiivisesti vammaispoliittisten asioiden nostamiseksi esille ja siksi onkin hienoa huomata, että monet työryhmän asettamista tavoitteista ovat nyt myös puolueen tavoitteita tulevissa aluevaalissa. Aiemmissa vaalitavoitteissa vammaisia on huomioitu melko huonosti ja siksi tämä on merkittävä askel eteenpäin.
Aluevaaliohjelmassa painotetaan palvelujen esteettömyyden ja saavutettavuuden lisäksi erityisesti vammaisten oikeuksien toteutumista kaikilla hyvinvointialueilla sekä vammaisten henkilöiden ottamista mukaan päätöksentekoon ja heidän kattavaa kuulemistaan.
Erityisen tärkeää on, että alueille luodaan kuntien tapaan vammaisneuvostot, joiden ääni kuuluu myös tulevassa päätöksenteossa, samoin kaikkia päätöksiä on jatkuvasti arvioitava myös vammaisvaikutusten ja vammaisten oikeuksien toteutumisen näkökulmasta.
Toivottavasti näiden tavoitteiden taakse sitoutuvat kaikki puolueet, sillä vammaispolitiikka ei ole puoluepolitiikkaa. On myös hyvä huomata, että vammaispalveluissa ei ole kyse ylimääräisestä lisäpalvelusta tai harkinnanvaraisista etuuksista, vaan lailla turvatusta oikeudesta yhdenvertaiseen osallistumiseen yhteiskunnassa. Yhdenvertaisten ihmisoikeuksien edistäminen kuuluu meille kaikille.
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Eduskunnan Vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja
SDP:n Vammaispoliittisen työryhmän puheenjohtaja
Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala -lehdessä 2.12.2021.