Ikäihmisten palveluiden kehittämistä jatkettava
1.7.2013 voimaan tulleen vanhuspalvelulain avulla on saatu paljon hyvää aikaan. Lain punaisena lankana on arvokkaan elämän turvaaminen kaikille ikäihmisille silloinkin, kun avun ja tuen tarve kasvaa. Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen tutkimusten mukaan suurimmassa osassa kuntia on lähdetty kehittämään toimintoja vanhuspalvelulain mukaisesti. Vaaditut henkilöstömitoitukset toteutuvat aiempaa paremmin ja laitoshoitoa on purettu lain hengen mukaisesti. Kuitenkin joka 10. ympärivuorokautisessa hoitoyhteisössä työskennellään edelleen alle minimihenkilöstömitoitusten. Mitoituksia ei ole kirjattu lakiin. Lain hyväksymisen yhteydessä kuitenkin sovittiin, että jos vuoden 2014 lopussa löytyy yksikin ympärivuorokautinen hoitoyhteisö, jossa mitoitukset ovat alle minimitason, niistä tehdään lakinormi. Tämän asian korjaamiseksi peruspalveluministeri Susanna Huovinen on käynnistänyt lakimuutoksen valmistelutyön ministeriössään.
Seuraavalla vaalikaudella on varmistettava, että vanhuspalveluiden kehittäminen jatkuu. Yksi keskeinen tavoite on pitkäaikaisen laitoshoidon vähentäminen edelleen, sillä laitos ei saisi olla kenenkään koti. Tämän tavoitteen toteutuminen edellyttää erityisesti kolmea asiaa:
Ensinnäkin kotihoitoa on kehitettävä kuntouttavan hoidon suuntaan niin, että kotihoidon työntekijöillä on mahdollisuus tehdä työtä kuntouttavalla otteella. Lisäksi kotihoidon asiakkailla on oltava mahdollisuus kotona annettavaan kuntoutukseen ja erilaisiin avokuntoutusjaksoihin. Terveyskeskusten vuodeosastoja tulee muuttaa kuntoutusyksiköiksi, kuten esimerkiksi Joensuussa on päätetty tehdä. Ikäihmisen, jonka toimintakyky on heikentynyt ja jonka kuntoutus ei kotona onnistu, on päästävä nopeasti kuntoutusjaksolle kuntoutusyksikköön.
Toiseksi yhteisökoteja on rakennettava lisää. Yhteisökotiasumista on muun muassa tehostettu ja tavallinen palveluasuminen, ryhmäkodit ja perhehoito. Erityisesti muistisairautta sairastavalle vuodeosasto on ”vaarallinen” paikka, sillä laitos laitostaa nopeasti, olipa hoito miten hyvää tahansa. Muistisairautta sairastava voi menettää viikossa, parissa toimintakykynsä vuodeosastolla ollessaan.
Kolmanneksi omaishoitoon on panostettava nykyistä enemmän. Ministeri Huovinen on käynnistänyt omaishoitolain valmistelun. Tämä laki on saatava ehdottomasti voimaan seuraavalla hallituskaudella. Omaishoitajille on turvattava riittävän korvauksen lisäksi säännölliset terveystarkastukset, lomat sekä tarvittava tuki, ohjaus ja apu vaativassa työssään.
Julkisella sektorilla tulee olla päävastuu ikäihmisten palveluiden järjestämisestä. Yksityinen palvelutuotanto tukee julkista palvelutuotantoa. Näin voidaan varmistaa, ettei ihmisten terveydellä ja hyvinvoinnilla tehdä kauppaa. Tämä periaate ohjaa myös eduskunnassa käsittelyssä olevaa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakia.
Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)