Monikanavarahoituksen purkamisessa on turvattava vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen laatu ja saatavuus
Selvitys monikanavarahoituksen purkamisesta on valmis ja parlamentaarinen työryhmä on aloittanut toimintansa. Eduskunnan kuntoutusverkosto, vammaisasian yhteistyöryhmä VAMYT sekä omaishoidon tukiryhmä ovat saaneet rahoitus- ja järjestämisvastuun muutoksesta useita huolestuneita yhteydenottoja.
Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen määrä, laatu ja saatavuus on turvattava.
Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen rahoituksen ja järjestämisvastuun toimivuus takaavat sen, että vamman tai sairauden kanssa elävät ihmiset pysyvät mahdollisimman toimintakykyisinä omassa arjessaan sekä työelämässä. Monet vaikeavammaiset ja pitkäaikaissairaat ihmiset tarvitsevat jokapäiväisestä elämästä selviytymisessään omaishoitajien apua ja tukea. Lääkinnällisellä kuntoutuksella voi siten vähentää myös omaishoitajille aiheutuvaa kuormitusta.
Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen suurin tämänhetkinen saajaryhmä on alle 16-vuotiaat lapset ja nuoret sekä heistä erityisesti peruskoulunsa aloittavat lapset. On selvää, että laadukkaan ja riittävän kuntoutuksen mahdollisuus tässä ikäluokassa voi määrittää suunnan ja tulevan tuen tarpeen heidän loppuelämälleen.
Toinen suuri saajaryhmä on työelämän loppupäässä olevat aikuiset, joita on kohdannut äkillinen sairastuminen tai vammautuminen. Työuran saattaminen loppuun sekä laadukas, mahdollisimman omatoiminen ja aktiivinen elämä luovat hyvinvointia, josta myös yhteiskunta hyötyy.
Rahoituksen ja järjestämisvastuun muutoksen myötä on oleellista, että vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen saatavuus, riittävyys ja laadukkuus voidaan turvata. Sillä tuetaan sekä yksilön, omaisten että yhteiskunnan hyvää tulevaisuutta.
Tiedon, taidon ja osaamisen säilyttäminen
Tietotaidon ja osaamisen säilyttäminen ovat keskeinen osa muutoksessa onnistumista. Siksi vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta järjestäneiden järjestöjen, alueellisten toimijoiden sekä erikoistuneiden yksiköiden keräämästä tiedosta ja toimivaksi muodostuneista käytänteistä on pidettävä kiinni.
Alueellisuus
Yhden järjestäjän ja rahoittajan malli on turvannut vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen myöntämisen alueellista yhdenvertaisuutta. Jos rahoitus- ja järjestämisvastuuta päädytään muuttamaan, on tärkeää miettiä etupainotteisesti, kuinka yhdenvertaisuus jatkossa huomioidaan eri alueiden päätöksenteossa sekä alueiden rahoituksessa.
Helsingissä 28.9.2021
Noora Koponen, eduskunnan kuntoutusverkoston puheenjohtaja, p. 050 5144012
Merja Mäkisalo-Ropponen, vammaisasian yhteistyöryhmän puheenjohtaja
Anneli Kiljunen, omaishoidon tukiryhmän puheenjohtaja