Hyvää loppukesää lukijoilleni
Toivottavasti kaikilla lukijoillani on ollut tähän saakka oman näköinen ja voimaannuttava kesä. Kesäähän on vielä jäljellä ja nyt on hyvä aika kerätä auringosta sekä luonnosta ja luonnon antimista voimaa talvea varten.
Valitettavasti emme päässeet koronarajoituksista eroon kesän aikana, vaikka itsekin niin toiveikkaasti vielä keväällä ajattelin. Joudumme edelleen käpristelemään erilaisten rajoitusten kanssa pitkälle syksyyn. Jatkossakaan virus ei kokonaan katoa ja siksi tämän viruksen kanssa on opittava myös elämään.
Ainoa tie normaalimpaan on riittävän korkea rokotekattavuus. Hallitus on asettanut tavoitteeksi vähintään 80 prosentin rokotekattavuuden yli 12-vuotiaiden osalta ja sen saavuttamiseen menee vielä ainakin viikkoja. Kenties kolmas rokotuskin tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi ainakin riskiryhmäläisille. Näinhän toimitaan jo joissakin maissa.
Edelleen tarvitaan siis tervettä järkeä niin että tilannekohtaisesti huolehditaan turvaväleistä ja maskeista eikä sairaana lähdetä minnekään. Rajoituksista on päätettävä alueellisesti, sillä mitään yhtenäistä valtakunnallista ohjeistusta ei voida antaa. Etätyötä ja hybridikokouksia suositellaan edelleen.
Hallituksen tavoitteena on, että toimitaan terveys edellä, samalla toimien siten että järkevällä tavalla voidaan elää mahdollisimman normaalia elämää rajoitusten kanssa. Koronapassi on yksi tämän mahdollistava asia, vaikka siihen liittyy paljon perustuslaillisia ongelmia yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Julkisiin palveluihin ei koronapassia ainakaan voida soveltaa. Asiaa selvitetään nyt ministeriöissä ja jos asia etenee, se tulee myös perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.
Koulut ja oppilaitokset halutaan pitää auki, sillä nyt on etäopetuksen aikana korostuneiden oppimisvaikeuksien ja muiden koronasta johtuvien lasten ja nuorten pahoinvointia lisänneiden tilanteiden korjaamisessa kriittinen aika. Korjaavilla toimenpiteillä on kiire ja nyt uudelleen etäopetukseen siirtyminen voisi joidenkin lasten ja nuorten kohdalla heikentää tilannetta entisestään. Lasten tulisi päästä myös harrastustoiminnan pariin ja muutoin kohti mahdollisimman normaalia arkea.
Jo ennen koronaa meillä on ollut tiedossamme, että osaaminen jakautuu jo perusopetuksen aikana. Viimeisimmän, kesäkuussa julkaistun, tilastotiedon mukaan jo noin kolmannes perusopetuksen oppilaista tarvitsee jonkin tyyppistä tukea ja joka viides oppilas joko tehostettua tai erityistä tukea. Tilanne on siis pahentunut koronaepidemian aikana. Nyt kunnissa on pidettävä huolta, että oppimisvajeen korjaamiseen ja lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen tarkoitetut rahat kohdennetaan juuri sinne, minne ne on tarkoitettu.
Lisäksi on muistettava, että monien tutkimusten mukaan lasten ja nuorten koulumenestys on yhteydessä perhetaustaan ja siksi lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyviä toimia tulee suunnata koulutuksen lisäksi myös perheiden ja koulun ulkopuolisten toimijoiden kautta. Järjestöt tekevät tässä erittäin tärkeää työtä.
Samoin on muistettava, että laadukas varhaiskasvatus on tehokas tapa tasoittaa perhetaustan vaikutuksia ja siksi varhaiskasvatuksessa on huolehdittava riittävän pienistä lapsiryhmistä sekä ammattitaitoisesta henkilöstöstä.
Eli edelleen tarvitaan vastuullista toimintaa meiltä jokaiselta. Vaikka rajoitukset ja maskien käyttö jo varmasti uuvuttavat lähes kaikkia meistä, niin muistetaan, että näillä toimenpiteillä välitämme itsestämme ja toisista.
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Savon Sanomien blogissa 17.8.2021.