Laadukas varhaiskasvatus edellyttää pitävää henkilöstömitoitusta
Hallituksen esitys varhaiskasvatuslain muutoksesta on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Esityksessä halutaan lisätä varhaiskasvatuksen tasa-arvo rajaamalla kuntien mahdollisuuksia poiketa lakisääteisistä henkilöstömitoituksista sekä vahvistaa henkilöstön ilmoitusvelvollisuutta epäkohdista.
Riittävä ammattilaisten määrä varhaiskasvatuksessa on ehdoton edellytys laadukkaalle toiminnalle. Määrän lisäksi tärkeää on myös osaaminen ja ammattitaito. Monessa kunnassa tarvitaan nykyistä enemmän varhaiskasvatuksen erityisopettajan palveluja. Opetus- ja kulttuuriministeriö ja aluehallintoviranomaiset saavat toistuvasti yhteydenottoja varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitusta koskevien säännösten soveltamisen tulkitsemisessa olevista ongelmista.
Vaikka jo nykyisin varhaiskasvatuslaissa selkeästi sanotaan, että mitoituksesta saa poiketa lyhytaikaisesti vain lapsen hoitoaikoihin liittyvistä syistä, poikkeamisia kuitenkin käytännössä tehdään myös silloin, kun henkilöstöä puuttuu esimerkiksi sairauspoissaolojen tai koulutukseen osallistumisen takia.
Nykyisen lain henkeä siis rikotaan ja säännöksiä sovelletaan väärin, ja nyt asiaa on tarkoitus selkeyttää. Esityksessä asia on kirjattu erittäin yksiselitteisesti toteamalla, ettei suhdeluvusta ole sallittua poiketa henkilöstön poissaolosta johtuvista syistä.
Hiljattain julkaistussa kansallisessa lapsistrategiassa puhutaan haavoittuvassa asemassa olevien lasten oikeuksien turvaamisesta ja todetaan, etteivät he saa tällä hetkellä aina tarvitsemaansa oikea-aikaista tukea ja apua. Lapsille tarkoitetut palvelut eivät aina ole johdonmukaisesti ja kattavasti saatavilla. Tämä koskee myös varhaiskasvatuksessa olevia lapsia. Ratkaisuksi strategiassa on esitetty muun muassa moniammatillisten työtapojen vahvistaminen ja uudenlaiset yhdessä tekemisen tavat.
Hyvä uudistus nykykäytäntöön verrattuna on myös se, että ennakollisen valvonnan toimenpidevalikoimaan lisätään henkilöstön ilmoitusvelvollisuus, jos työntekijä huomaa varhaiskasvatuksen toteuttamiseen kohdistuvan epäkohdan tai ilmeisen epäkohdan uhan. Tällä hetkellä varhaiskasvatuksen henkilöstöllä ei tällaista velvoitetta ole. Lisäksi esityksessä todetaan, ettei ilmoituksen tehneeseen henkilöön saa kohdistaa vastatoimia.
Uskon vahvasti, että tämä uudistus osaltaan rohkaisee ammattihenkilöitä puuttumaan asioihin riittävän nopeasti ja että se vahvistaa varhaiskasvatuksen tasa-arvoa ympäri Suomen. Panostaminen lapsiin on paras investointi minkä voimme tulevaisuuteen tehdä.
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala -lehdessä 25.3.2021.