Vielä tarvitaan tsemppiä
Eduskuntatyö käynnistyi helmikuun alussa, joskin epäviralliset valiokunnan kokoukset pyörivät jo tammikuussa täysillä. Etätyöskentely on siis muokannut myös kansanedustajien vuosityörytmiä.
Eduskunnassa tiukat koronarajoitukset jatkuvat ainakin kesään asti ja tämä tarkoittaa myös kansanedustajien kohdalla etätyöskentelyn suosimista aina kun se on mahdollista. Maskeja on käytettävä joka paikassa ja turvaväleihin kiinnitetään entistä enemmän huomiota.
Rokotukset ovat olleet kova keskustelun aihe viime päivinä. Eniten on puhuttu rokotteiden riittävyydestä, mutta myös kansalaisten velvollisuudesta ottaa rokote. Tunteen käyvät jopa kuumina tämän asian ympärillä.
Ylen kyselyssä suurin osa kansanedustajista vastusti pakkorokotuksia. Itsekin olen sitä mieltä, ettei ole syytä puhua kansalaisten pakkorokotuksista. Uskon, että suurin osa kansalaisista on halukas ottamaan rokotuksen ja näin saamme niin sanotun laumasuojan.
Rokottamattomuuteen voi olla monia erilaisia syitä. Sitä vastoin sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, joka työskentelee riskiryhmäläiset kanssa, on mielestäni toisenlaisessa tilanteessa. Heidän tulisi ottaa rokote, sillä kysymys on ennen kaikkea potilasturvallisuudesta. Ylen kyselyssä kerroin tämän mielipiteeni ja kuinka ollakaan, sain aikamoisen palauteryöpyn siitä, että kannattamalla sote-henkilöstön ”pakkorokotuksia”, vien heiltä itsemääräämisoikeuden ja vähättelen heidän kykyään ajatella itsenäisesti.
Eräässä kommentissa sanottiin, että ”kyllä ammatti-ihmiset tietävät, mikä on heille parasta”. Kysymys ei kuitenkaan ole siitä, mikä on henkilöstölle parasta, vaan siitä, mikä on potilaille parasta. Toki rokotuksesta kieltäytymiseen on monia eri syitä, eikä ketään ole tarkoitus syyllistää tai pakottaa. Jos rokotusta ei syystä tai toisesta voi tai halua ottaa, työnantaja varmasti löytää työtehtävän, jossa ei olla riskiryhmäläisten kanssa tekemisissä.
Olen myös yllättynyt siitä, että viikoittain saan useita viestejä, joissa koko epidemia ja koronaviruksen vaarallisuus kyseenalaistetaan ja vaaditaan kaikista varotoimenpiteistä luopumista ja yhteiskunnan täydellistä avaamista. Joistakin kirjoituksista huokuu selvää salaliittoteorioiden viestiä.
Ymmärrän hyvin, että tilanteen pitkittyminen harmittaa. Meidän on kuitenkin yhdessä jaksettava vielä näitä poikkeusoloja. Pidetään itsestämme ja toinen toisistamme huolta!
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala -lehdessä 11.2.2021.