Sote-uudistus tuli eduskunnan käsittelyyn
Lausuntokierroksen jälkeen korjattu sote-uudistusesitys tuli tällä viikolla eduskunnan käsittelyyn. Se on tähän mennessä olleista esityksistä ehdottomasti paras ja toivon ja uskon tämän etenevän maaliin saakka. Nyt eduskuntakäsittelyssä voidaan vielä muutoksia tehdä ja nyt kannattaa ollakin tarkkana, että mahdolliset esityksessä olevat epäkohdat saadaan korjattua.
Itse toivon huolellisuutta valiokuntakäsittelyissä ainakin seuraavissa asioissa:
Koko lakipaketti olisi syytä vielä katsoa vammaisvaikutusten arvioinnin silmälasien läpi, sillä tämä esitys on tärkeä myös yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Vaikka kyseessä on hallinnollisen uudistus, niin hallinnolliset rakenteet luovat puitteet toiminnalle ja rakenteiden tulee varmistaa yhdenvertaisuus. Tämän lain pohjalle rakennetaan myös vammaispalvelulain uudistus, jonka tekemisellä on jo kiire. Olemme ratifioineet YK:n vammaisten sopimuksen ja siitä huolimatta meillä on suuria puutteita sopimuksen toteuttamisessa.
Erityisen huolissaan useat vammaisjärjestöt ovat olleet siitä, pilkkoutuvatko leveämmät hartiat, jos useammalla hyvinvointialueella toimivat vammaisten osaamiskeskukset eli ylimaakunnalliset erityishuoltopiirit purkautuvat. Näitä ovat Eskoo, Eteva, Kårkulla ja Vaalijala. Etenkin jos tämä tapahtuu nopealla aikataululla, on suuri riski, että jokaiselle alueelle ei riitä osaajia ja palvelut ja niiden laatu heikkenevät huomattavasti.
Lausuntokierroksen perusteella selkeytettiin järjestöjen roolia, mutta täällä eduskunnassa katsottava vielä tarkkaan, miten järjestöjen toiminta mahdollistuu sotekeskuksissa ja hyvinvointialueilla. Ilman järjestöjen tekemää ennaltaehkäisevää, terveyttä ja hyvinvointia edistävää ja kuntouttavaa työtä virallinen sosiaali- ja terveystoimi tule selviytymään tulevaisuuden haasteista. Järjestöjen työ on turvattava kaikissa olosuhteissa ja yhdessä tekemiselle on varmistettava toimivat rakenteet.
Samoin on vielä varmistettava selkeät kirjaukset terveyden- ja hyvinvoinnin edistämisen yhdyspintojen rakentamiseen hyvinvointialueiden ja kuntien välillä. Pohjois-Karjalassa – Siun Sotessa – tämä on osoittautunut osittain vaikeaksi työksi, koska helposti kunnissa ajatellaan, että terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen on sosiaali- ja terveystoimen työtä ja sosiaali- ja terveystoimessa ajatellaan sen kuuluvan kunnille.
Yksi suurin ongelma on se, ettei ole yhteistä ymmärrystä siitä, mitä terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen tarkoittaa eikä terveyden- ja hyvinvoinnin vaikutusten arviointia osata tehdä osana päätöksentekoa. Tämä näkökulma tulisi selkeämmin kirjata lakiesitykseen.
Kunhan eduskunta palaa helmikuun alussa istuntotauolta, alkaa lakiesityksen käsittely toden teolla useassa valiokunnassa. Tavoitteena on, että eduskunta käsittelisi lait ensi kevään aikana ja näin alkaisi siirtymäkausi kohti vuotta 2023, jonka alussa uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa.
Ensi viikolla on eduskunnassa viimeiset budjettiäänestykset, jonka jälkeen tämäkin talo laskeutuu joulun viettoon. Itse palaan joulutauolta töiden pariin 11.1. alkavalla viikolla, ja silloin myös kirjoitan seuraavan blogini. Oikein rauhallista joulun aikaa lukijoille. Pidetään huolta itsestä ja toisista!
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Uuden Suomen blogissa 17.12.2020.