Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma on tärkeä työkalu
Lastensuojelulaki velvoittaa kunnat tekemään lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman ohjaamaan kunnassa tehtävää työtä. Suunnitelmassa palveluja tarkastellaan kokonaisuutena ja sen laadinnassa tulee kuulla myös perheitä ja heidän toiveitaan ja mielipiteitään.
Joensuun valtuusto käsitteli kaupungin suunnitelmaa viime viikolla. Joensuun ja koko Pohjois-Karjalan kannalta on tärkeää ylläpitää ja kehittää kaupunkia lapsiystävällisenä. Hyvin järjestetyt lasten ja nuorten palvelut säästävät tulevaisuuden kustannuksia, mutta samalla ne toimivat kunnan ja maakunnan vetovoimatekijänä. Hienoa, että suunnitelma on tehty yhdessä Kontiolahden kanssa.
Suunnitelmaan valitut seurantakohteet oli valittu huolella ja myötäilevät samoja kriittisiä kohtia, mitä myös valtakunnallisissa selvityksissä tulee esille lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia uhkaavina tekijöinä. Näitä ovat koulukiusaaminen, poissaolot, kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset, suun terveys, lasten ja nuorten ylipaino, luetun ymmärtämisen ongelmat ja varhaiskasvatukseen osallistuminen.
Enemmistöllä lapsista menee hyvin, mutta 20 prosentilla on kasvavaa avun ja tuen tarvetta. Viime keväänä koulujen osittainen sulkeminen koronan takia aiheutti monin paikoin useiden lasten normaalilta oppimispolulta putoamisen, kun oppimisen tukea vähennettiin. Tämä ei ollut viisasta, sillä monen lapsen kohdalla etäopetus lisää tuen ja avun tarvetta. Toivottavasti Joensuussa oltiin viisaampia ja ainakin nyt, kun valtiolta on tulossa korvamerkittyä lisärahoitusta koronavahinkojen korjaamiseen, ne on käytettävä oppilaiden normaalille oppimisen polulle takaisin auttamiseen ja oppimiserojen kiinni kuromiseen.
Suunnitelmassa on esitetty huoli poissaolojen suuresta määrästä joidenkin oppilaiden kohdalla. Huolta herättävien poissaolojen seuranta ja tilanteeseen nopea puuttuminen on tärkeää, sillä ne ovat usein ensimmäisiä merkkejä vaikeuksista ja saattavat merkitä myös syrjäytymisen riskin kasvua.
Yksi kaikkein tärkein asia on saada kaikki hallintokunnat ja myös Siun Sote ja kolmas sektori tekemään työtä yhdessä lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi ja ongelmiin varhain puuttumiseksi. Järjestöt tekevät tässä erittäin tärkeää työtä. Kaupungin toimintana yksi tärkeimmistä asioista on pitää lapsiryhmät riittävän pieninä, niin että jokainen lapsi on mahdollista kohdata yksilönä ja löytää jokaisesta lapsesta esimerkiksi positiivisen pedagogiikan avulla hänen omat vahvuutensa. Riittävän hyvän itsetunnon omaava lapsi pärjää paremmin.
Erityisen tärkeää tämä on erityislasten kohdalla, sillä he saavat usein enemmän kielteistä palautetta. Varhaiskasvatuksessa ja kouluissa on keskityttävä siihen, että jokainen lapsi saa onnistumisen kokemuksia ja paljon myönteistä palautetta, sillä kun voimavaroja keskitetään hyvän edistämiseen, ei kenties tarvitse käyttää niin paljon energiaa huonon korjaamiseen. Lapsiin ja nuoriin panostaminen on paras tulevaisuusinvestointi, minkä voimme tehdä. Tämä on syytä ottaa todesta.
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala-lehdessä 19.11.2020.