Omaishoitajia on tuettava
Suomessa on arviolta 300 000 ihmistä, jotka ovat pääasiallisesti vastuussa läheisensä auttamisesta. Kaikkien etujen mukaista niin inhimillisesti kuin kansantaloudellisesti on kehittää ja vahvistaa omaishoitoa sekä tukea omaishoitajien työtä ja jaksamista.
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama Kansallisen omaishoidon kehittämistyöryhmä on tehnyt ansiokkaan työn uuden omaishoitolain valmistelun perustaksi. Lakiesityksen valmistelu käynnistetään tällä vaalikaudella, mutta sen viimeistely siirtyy seuraavalle hallitukselle. Ohjelmassa kiinnitetään erityistä huomiota omaishoitajien aseman vahvistamiseen, yhdenvertaisuuteen ja jaksamisen tukemiseen. Suurin muutos nykytilanteeseen on se, että omaishoidosta tulisi hoitomuoto muiden hoitomuotojen rinnalla. Tavoitteena on varmistaa yhdenvertainen palkkio ja palvelut kaikille omaishoitajille eri puolilla maata asuinkunnasta riippumatta. Ilman lakiakin voitaisiin kunnissa parantaa omaisten asemaa tukemalla ja ohjaamalla omaisia heidän arvokkaassa työssään. Muistisairautta sairastavien omaisille tehdyn kyselyn mukaan ohjattu, neuvottu ja tuettu omaishoitaja jaksaa hoitaa läheistään jopa vuoden kauemmin kuin ilman tukea jäänyt omainen. Suurin osa omaisista kokee, etteivät he saa riittävästi tukea ja ohjausta vaativassa tehtävässään.
Terveystarkastukset ja sijaisjärjestelyt ovat tärkeitä tukimuotoja omaishoitajille. Hallitus esitti täydennyksenä vuoden 2015 arvioesitykseen kuntien valtionosuuksiin 4,8 miljoonan euron lisäystä omaishoidon tuen kehittämiseksi Tämä määrärahalisäys on tarkoitettu nimenomaan omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastuksiin sekä sijaishoidon lisäämiseen. Nyt kunnissa on pidettävä huolta, että tämä raha käytetään siihen, mihin se on tarkoitettu.