Pääsiäissaarna – Opitaan lapsilta
Tein Muistiliiton muistilehteen kirjoitusta lasten käsityksistä muistista ja muistisairauksista. Olen haastatellut juttuuni kahdeksaa eri ikäistä lasta ja nuorta. Keskustelu on siirtynyt usein myös vammaisuuteen ja ihmisten erilaisuuteen. Haluan jakaa tässä pari ajatusta siitä, mitä lapsilta opin.
Sakari (5 vuotta) kertoi Pikku-Kakkosessa puhutun erilaisuudesta. Sakarin mielestä erilaisuus on sitä, että:
”Jotkut eivät ole samanlaisia kuin toiset. Kukaan ei voi olla samanlainen kuin toinen: jotkut on eri kokoisia ja eri äänisiä. Kaksosetkaan ei ole kokonaan samanlaisia.”
Muumeissakin on Sakarin mielestä käsitelty erilaisuutta, koska ”Vilijonkan mukaan Muumipappa ei tehnyt oikeaa työtä ja sen takia Muumipappa rupesi tekemään toista työtä, mutta siitä ei sitten mitään tullutkaan ja tarinan opetus oli se, ettei kannata ottaa semmoisia opetuksia toisilta jotka ei tunnu itsestä hyvältä.”
Ymmärsin Sakarin tarkoittavan, että ihmisen ei pidä yrittää olla jotain sellaista, mitä ei ole, eikä tehdä mitään sellaista, josta itse ei pidä. Ihmisillä on erilaisia elämänarvoja.
Myös ekaluokkalainen Elsa muisti, että Pikku Kakkosessa on erilaisuudesta puhuttu. Siellä on sanottu, että jokainen ihminen on arvokas sellaisena kuin on. Elsalla oli myös Sankaritarinoita tytöille -kirja (toim. Taru Anttonen ja Milla Kauppinen) ja sieltä Elsalle oli jäänyt mieleen ihmisoikeustaistelija Liisa Kauppisen lausahdus: ”Ei ole olemassa erikseen vammaisia ja muita ihmisiä, vaan olemme kaikki erilaisia yhdenvertaisin oikeuksin”.
Kiitos Yleisradiolle ja erityisesti Pikku Kakkoselle sekä laadukkaille suomalaisille lastenkirjoille siitä, että niiden avulla lapset oppivat suhtautumaan erilaisuuteen tavallisena asiana tai kuten viidesluokkalainen Erin kertoi: ”Vammaiset voivat olla erilaisia, kaikki ihmiset ovat erilaisia, mutta samanarvoisia eli kaikkien kanssa ollaan ”ihan tavallisesti”.
Toivottavasti me aikuiset ymmärrämme tämän yhtä hyvin. Kiitos lapsille, jotka voivat opettaa meitä aikuisia.
Rauhallista pääsiäistä kaikille.
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Uuden Suomen blogissa 9.4.2020.