Eduskuntatyö koronan varjossa
Eduskunnan työ on muuttunut paljon koronaepidemian aikana. Kokoontumiset, kokoukset ja asiantuntijakuulemiset on mahdollisuuksien mukaan siirretty pidettäväksi etäkokouksina. Kansanedustajien sekä muun henkilökunnan toivotaan tekevän mahdollisuuksien mukaan etätyötä. Kansanedustajien toivotaan seuraavaan täysistuntoakeskusteluja omassa huoneessaan ja tulevan istuntosaliin vasta juuri ennen puheenvuoroa.
Yhtään koronatapausta ei eduskunnassa ole vielä todettu, mutta useampi kansanedustaja on syystä tai toisesta karanteenissa ja siten poissa esimerkiksi valiokunnan kokouksista. Tämän johdosta olen osallistunut tiiviisti varajäsenä perustuslakivaliokunnan kokouksiin. Perustuslakivaliokunta on tehnyt ympäripyöreitä päiviä varmistaakseen sen, ettei poikkeusolojen lainsäädäntö riko perustuslain henkeä ja että päätettävät rajoitukset ovat välttämättömiä ja oikeasuhteisia.
Perustuslakivaliokunta on joutunut palauttamaan useampia valtioneuvoksen esityksiä takaisin valmisteluun, sillä niissä ei riittävästi ole huomioitu perustuslain vaatimuksia. Tämä on kenties ymmärrettävää, sillä epidemian rajoittamisessa ja hallinnassa monilla päätöksillä on nyt kiire. Toisaalta kiire ei voi olla syynä oikeusvaltioperiaatteesta luopumiseen. On myös todettava, että jos asiat olisivat olleet hyvin valmisteltuja jo alun perin, niin päätökset olisi voitu tehdä nopeammin.
Koronaepidemia on hyvä oppimisprosessi myös lainsäädännön näkökulmasta. Nyt on tullut selkeästi esille muun muassa se, että meidän on jatkossa pohdittava uudelleen olemassa olevan poikkeuslainsäädännön soveltuvuutta epidemioiden kaltaisiin kriisitilanteisiin.
Kaikesta huolimatta perustuslakivaliokunta on ollut yksimielisesti sitä mieltä, että tarvitsemme näitä kansalaisten kannalta epämukavia rajoitustoimenpiteitä, jos ja kun halutaan tautihuipun tasoittuvan niin, että terveydenhuollon kapasiteetti riittää kaikkialle sairaala- ja tehohoitoa tarvitseville.
Epidemia tulee leviämään koko maahan ja rajoitustoimenpiteet pitkittävät epidemian kestoa Suomessa, mutta ne ovat ainoa tapa varmistaa, että tehohoitopaikat riittävät kaikille tarvitseville. Olen ylpeä siitä, että Suomi on maa, jossa ei haluta yhtään turhaa kuolemaa ja että kaikki kansalaiset halutaan yhdenvertaisesti hoitaa mahdollisimman hyvin tämän epidemian aikana.
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala lehdessä 2.4.2020.