Lasten ajatuksia koronaviruksesta
Korona-virus vaikuttaa paljon myös lasten elämään ja kysyinkin lapsenlapsiltani (5 – 19 – vuotta) mikä heidän mielestään korona on ja miten se vaikuttaa heihin.
Seuraavanlaisia vastauksia sain:
Sakari (5 vuotta):
”Korona on virus, joka tekee yhdeksänkymppisille ja kahdeksankymppisille sellaista vaarallista tautia. Päiväkotiin ei mennä eikä metrossa matkusteta, koska sielläkin saattaisi tartuttaa. Ihan tämmöistä tää on…Ei ole niin paljon tekemistä. Kotona pitää enemmän keksiä tekemistä. Kivaa on se, ettei ole niin paljon vilinää ja jos ei keksi tekemistä niin voi vaan lepäillä (äidin huomio: kunpa lepäilisikin).”
Julius (5 vuotta):
”Ai korona virus? Pöpö tai tauti. Se tekee ihmisen kipeeksi. Päiväkoti on kiinni, ettei tule tauteja. Kotona oleminen tuntuu kivalta.”
Lydia (7 vuotta):
”Tosi paha tauti, johon jotkut ihmiset saattaa kuolla, Korona aiheuttaa taudin, missä tulee tosi huono olo ja tulee tosi kipeeksi. Se on semmonen paha virus. Koulut on siksi kiinni, koska korona-virus on niin paha, ettei se tartu kehenkään, vaikkei olisikaan itse kipeä, niin jos on tavannut jonkun, jolla se on, niin se voi tarttua. Kotikoulu tuntuu oudolta.”
Elsa (7 vuotta):
”Korona on virus tai joku pöpö. Kouluun ei mennä, koska ihmiset eivät halua tartuttaa koronaa vanhoihin ihmisiin. Tylsää on se, kun ei näe kavereita.”
Jusa (9 vuotta):
”Korona on virus, joka aiheuttaa tautia, joka tarttuu ihmisiin. Kouluun ei saa mennä, ettei se tartu toisiin. Kotona olo ärsyttää, sillä välillä on tosi vaikeita tehtäviä. Toisaalta välillä on ihan mukaviakin tehtäviä. Kotona on kuitenkin rauhallista opiskella ja siksi se on kivempaa kuin koulussa.”
Eetu (10 vuotta):
”Korona on influenssan tapainen virus. Kotona ollaan, ettei virus leviäisi. Kyllä tämä oudolta tuntuu.”
Erin (11 vuotta);
”Virus, joka tarttuu helposti. Samantyyppinen kuin flunssa, mutta pahemmilla oireilla. Kouluun ei voi mennä, koska virus voi tarttua kaikkiin oppilaisiin jos joku koulussa on sairas. Sitten vanhukset ja sairaat voivat kuolla. En ole vielä hirveesti opiskellut kotona. Välillä varmaan tulee vaikeeta ja välillä helpompaa. Kotona on vähän tylsää, mutta on siskoja ja veli kenen kanssa sitten pitää keksiä tekemistä.”
Miro (12 vuotta):
”Korona on kuumetauti, ja koulut pitää sulkea ettei se leviäisi enempää. Minuun se on vaikuttanut paljon, koska nyt minulla ei ole enää jääkiekkotreenejä enkä pääse kouluun. Koulua on kuitenkin kiva käydä kotona, koska saa itse päättää missä järjestyksessä tehtävät tekee.”
Emilia (13 vuotta):
”Korona on virus ja koulut on suljettu, ettei virus tartu. Kotona oleminen ja opiskelu (ja kaikesta eristäytyminen), on parasta mitä pitkään aikaan on tapahtunut (äidin huomio: ei tarvitse olla huolissaan).”
Lucas (14 vuotta):
”Korona on influenssa, mutta vain toisella nimellä. Koulut on kiinni. koska koitetaan vähentää koronan tarttumista. Korona pistää heikkoon kuntoon ja voi pahimmassa tapauksessa tappaa. Kotona olo ja opiskelu tuntuu erilaiselta. Ei häiritsevältä.”
Erika (14 vuotta):
”Koulut suljettiin, koska sillä estetään koronaviruksen tarttuminen meihin ja meidän kauttamme suuremmassa vaarassa oleviin ihmisiin, kuten esimerkiksi vanhukset ja diabeetikot. Koska etäopiskelemme, niin tehtäviä tulee koulusta enemmän. Teemme kokeet kotona netissä. Jotkut opettajat pitävät live-oppitunteja. Tehtävät tulevat Wilmaan tai peda.nettiin. Minusta koulu on rankempaa kotona kuin koulussa, koska itse pitää jaksaa opetella kaikki uudet asiat. Opettajilta saa apua, mutta koulussa se on helpompaa.”
Iida (19 vuotta):
”Koronavirus on Kiinasta alkanut tauti, joka aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitysoireita, mutta voi olla myös oireeton. Koronavirus on vaarallinen ikäihmisille ja riskiryhmään kuuluville, jonka takia sen leviämistä pitää yrittää estää. Minun elämääni koronavirus on vaikuttanut yo-kirjoitusten kautta. Joudun kirjottamaan 4 ainetta peräkkäisinä päivinä. Tämä on aiheuttanut todella paljon stressiä, jonka takia suorituskykyni on heikentynyt huomattavasti. Etäopiskelu ei koske minua, mutta kavereilta olen kuullut, että se on huomattavasti rankempaa kuin koulussa opiskelu.”
”Monelle muullekin ylioppilaskirjoituksiin osallistuville korona aiheutti stressiä, sillä kirjoituksia jouduttiin tiivistämään ja aineita kirjoittamaan jopa peräkkäisinä päivinä.”
Mitä voidaan päätellä lasten vastauksista?
Vaikuttaa siltä, että lapset ja nuoret hyvin ymmärtävät mistä on kysymys ja miksi heidän pitää olla kotona. Joillekin kotona oleminen sopii paremmin ja osalla on ikävä kavereita. Opiskelu kotona on erilaista ja joillekin se tulee tuottamaan vaikeuksia ja hankaluuksia. Etänä opiskelu voi olla vaikeaa ja ahdistavaa, joten viestin tulee olla myös rahoittava. Parin kuukauden tauko intensiivisessä opiskelussa ei kaada kenenkään maailmaa tai tulevaisuutta. Perustaitojen ja elämisen rytmin ylläpitäminen on tärkeintä.
Lastensuojelun keskusliitto on laatinut vanhemmille ”Huoltajan selviytymisoppaan koronaviruskaranteetiin ja kotiopetukseen”. Suosittelen tutustumaan. Oppaan löydät: https://www.lskl.fi/blogi/huoltajan-selviytymisopas-koronaviruskaranteeniin-ja-kotiopetukseen/
Lapsille turvallisuuden tunteen mahdollistaminen on ensisijaista – esimerkiksi mahdollisimman normaali elämisen rytmi on tärkeää ja siksi opiskelu etäyhteyksien kautta on hoidettava niin hyvin kuin mahdollista. Haluan antaa positiivista palautetta Suomen osaaville opettajille siitä, miten hyvin ja nopealla aikataululla he ovat pystyneet järjestämään opetuksen uudella tavalla. Tärkeää on, että lapsille luodaan etäyhteyksien kautta myös sosiaalisia kontakteja ja vuorovaikutuksen mahdollisuuksia.
Kouluissa on lapsia, joiden ainoa lämmin ateria on kouluruoka. Kunnissa tulisikin nyt miettiä, miten löydetään ne perheet, jotka tarvitsevat apua ja tukea siihen, että lapset eivät jäisi ilman kunnon päivittäistä lämmintä ateriaa. Ratkaisutavat voivat olla erilaisia, mutta haasteena on se, että tartuntojen välttämiseksi lähikontakteja on vähennettävä ja silloin kyseeseen ei voi tulla joukkoruokailu.
Yhteenveto
Toivottavasti me aikuiset tajuamme poikkeustoimenpiteet yhtä hyvin kuin lapset. Ikäihmisiä ja monisairaita suojellaksemme meidän on suostuttava tähän epämukavaa olotilaan. Suurimmalle osalle perusterveistä ihmisistä tauti on lievä ja sen sairastaminen tuo immuniteetin virusta vastaan.
Osa kansalaisista tarvitsee kuitenkin sairaalahoitoa ja jopa tehohoitoa ja jotta hoitopaikat riittäisivät kaikille, on tärkeää loiventaa tartuntojen huippua. Jos epidemia pääsee leviämään liian nopeasti, niin silloin vaarana on, etteivät hoitopaikkamme riitä.
Epidemia menee aikanaan ohi ja pääsemme jatkamaan normaalia elämää. Miten kauan siihen menee, niin sitä ei voi vielä tietää. Epidemian aikana tärkeitä kansalaistaitoja ovat välittäminen ja yhteen hiileen puhaltaminen.
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Savon Sanomien blogissa 24.3.2020.