Työikäisten muistisairaiden asemaa parannettava
Muistisairautta sairastavia on Suomessa lähes 200 000. Muistisairauksien riski lisääntyy ikääntymisen myötä, mutta meillä on myös arviolta noin 7 000 työikäistä muistisairasta henkilöä. Muistisairauden koskettavat siis monen ikäisiä ja siksi siihen on tärkeä kiinnittää riittävästi huomiota.
Työikäisten muistisairaiden hoidon saatavuudessa ja perheiden tukemisessa on puutteita etenkin pienissä kunnissa. Perheessä saattaa olla esimerkiksi alaikäisiä lapsia, joiden tuen tarvetta ei huomioi kukaan. Toisaalta moni muistisairas voisi diagnoosin saatuaan jatkaa vielä työelämässä, jos kohtuulliset mukautukset työpaikalla hoidettaisiin asianmukaisesti kuntoon.
Tästä syystä teimmekin yhdessä kansanedustaja Veronica Rehn-Kiven (Rkp) kanssa kirjallisen kysymyksen työikäisten muistisairaiden tilanteesta. Muistisairauksia voidaan nykytiedon mukaan ennaltaehkäistä sekä hoitaa ja kuntouttaa tehokkaasti.
Esimerkiksi Muistiliitto on pitkään korostanut kannanotoissaan, että muistisairaudet ovat neurologisia vammaissairauksia, eikä pelkästään ikään liittyviä sairauksia. Valitettavasti eri puolilla Suomea muistisairaille ei kuitenkaan myönnetä heille kuuluvia vammaispalvelulain mukaisia etuuksia. On tärkeää, että vammaispalveluissa ei katsota diagnoosia vaan vammasta ja sairaudesta johtuvaa avun tarvetta. Tämä tarkoittaa, että saman periaatteen on koskettava kaikkia muistisairaita.
Perupalveluministeri Krista Kiuru painotti vastauksessaan, että vammaispalvelulain mukaisten palvelujen ja tukitoimen järjestäminen ei nykyisinkään perustu diagnoosiin, vaan henkilön vammasta tai sairaudesta aiheutuvaan tarpeeseen. Marinin hallituksen ohjelman mukaan vammaisten ihmisten yksilöllisten tarpeiden parempi huomioon ottaminen toteutetaan osana vammaispalvelulainsäädännön uudistusta.
Toivottavasti ministerin vastaus selkeyttää tilannetta alueilla ja kunnissa. Myös oikeusasiamies on ottanut kantaa samansuuntaisesti ministerin vastauksen kanssa. Toivottavasti tuleva vammaispalvelulaki selkeyttää asiaa niin, ettei jatkossa enää näitä tulkintaongelmia tule. Jatkossa on tärkeää turvata kaikkien muistisairaiden eheän ja yksilöllisen hoitoketjun toteutuminen.
Vammaisten oikeuksien puolustaminen ei lopu koronaan, vaikka huomio nyt ymmärrettävästi keskittyy epidemian voittamiseen. Asiaa on korostettava kaikkina aikoina, sillä yhdenvertaisuus on aina tärkeää.
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Muistiliiton puheenjohtaja
Julkaistu Uuden Suomen blogissa 19.3.2020.