Toisenlainen kotihoito
Viime viikon maanantaina sain olla yhden päivän työskentelemässä Ruokolahdella kotihoitoa toteuttavassa Sudenkorento ry:ssä. Entisenä kotisairaanhoitajana päivä oli voimaannuttava ja loi uskoa hyvän ja laadukkaan kotihoidon toteuttamismahdollisuuksiin.
Sudenkorennossa toiminnan keskeisenä periaatteena on se, että asiakkaan ja läheisten kanssa yhdessä mietitään, mitä asiakas ja perhe tarvitsee pystyäkseen elämään mahdollisimman hyvää elämää mahdollisimman kauan omassa kodissaan. Ammattilaiset eivät sitä voi määritellä, vaan määrittelyn tekevät asiakkaat ja omaiset. Toki työntekijöiden on tärkeä antaa asioihin myös oma ammatillinen näkökulmansa.
Sudenkorentolaiset kertoivat minulle, että avatessaan ensimmäisen kerran asiakkaan oven, he astuvat samalla asiakkaan elämään ja elävät asiakkaan kanssa arkea sen suruineen ja iloineen. Työntekijöiden tehtävänä on olla asiakkaita varten jakamassa ja kokemassa elämää yhdessä asiakkaan ja perheen kanssa. Kun on aikaa miettiä yhdessä arjen haasteita, löytyy myös elämää helpottavia ratkaisuja.
Tapasin päivän aikana seitsemän asiakasta, joiden keski-ikä oli noin 90 vuotta. Lisäksi keskustelin neljän omaisen ja koko seitsemän hengen tiimin kanssa. Kaikki tapaamani henkilöt olivat tyytyväisiä toimintaan. Kun luottamus syntyy hoitajien, asiakkaiden ja omaisten kesken, on kaikilla myös halu auttaa toinen toisiaan ja yhdessä selviytyä arjen haasteista ja vaikeistakin tilanteista. Asiakkaat, omaiset ja työntekijät ovat kaikki samalla puolella.
Sudenkorennon toimintafilosofiaa voi kuvata hyvin Heidi Pukin runossa:
Koht juuvaa kahvit.
Mut ensi haastetaan pois
elämän aikana kertynyt painolasti,
kaapilline luurankoi,
viis litraa pakkasee unohtuneet tunteit
ja yks liia pieneks jääny itsetunto.
Koht juuvaa kahvit
mut vilkastaa sitä enne
viel just sopiva kokosee sielunpeilii
ja etitää yhes ne kadonneet hymykuopat.
Sit juuvaakii kahvit –
suutha meil onkin jo valmiiks
vehnäsel!
Julkisella puolellakin olisi kotihoitoa mahdollista kehittää tähän suuntaan, jos kotihoitoon saataisiin toimivat ja pysyvät tiimit, joille annettaisiin riittävät resurssit ja vastuu oman toiminnan kehittämisestä ja asiakkaiden kokonaisvaltaisesta hoidosta. Myös johtaminen ja sen tukijärjestelmät tulisi saada nykyistä parempaan kuntoon. Nykyinen kotihoidon työntekijöiden minuuttiaikataulu estää toteuttamasta laadukasta, ihmisen omista tarpeista lähtevää sekä toimintakykyä ylläpitävää ja edistävää kotihoitotyötä.
Muutos Sudenkorennon työskentelytapaan todennäköisesti lisäisi ensin kustannuksia, mutta säästö saataisiin pienellä viiveellä, kun asiakkaiden ja perheiden voimavarat saadaan paremmin hyödynnettyä. Nykyinen kotihoidon työskentelytapa laitostaa ihmisiä omaan kotiinsa eikä se palvele myöskään omaisten ja työntekijöiden jaksamista ja hyvinvointia. Työntekijöillä on niin kiire, ettei mitään ennätä tehdä kunnolla ja kaikki osapuolet kärsivät tästä!
Myös sudenkorentolaiset toivat huolen siitä, ettei ympärivuorokautista hoitoa ja hoivaa tarjoavia yhteisökoteja ole riittävästi ja tämän takia kotihoidossa on asiakkaita, joiden oikea ja turvallinen asumispaikka ei enää ole oma koti, mutta he eivät tarvitse myöskään perinteistä laitoshoitoa.
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Uuden Suomen blogissa 12.3.2020.