Siun Soten kohtalonkysymykset
Kuntien ja tätä kautta myös sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymien, kuten Siun Soten, taloudellinen tilanne on tiukka ja kunnat tarvitsevat nyt apua valtiovallan taholta selvitäkseen taloudellisista haasteista. Hallitus reagoikin tähän sekä viime syksynä lisätalousarviossa että laajemmin tämän vuoden budjetissa. Emme saa ajautua siihen, että panostus toisaalla johtaa leikkaukseen toisaalla.
Koko Savo-Karjalan kannalta olisi tärkeää saada pian päätös sosiaali- ja terveydenhuollon tarveperusteisesta rahoituksesta, sillä nykyisellään kantokyky uhkaa rapautua. Tarveperusteisessa rahoituksessa voitaisiin ottaa vahvemmin huomioon esimerkiksi ikärakenne taikka sairastavuus. Tämä antaisi mahdollisuuden myös toimien pitkänjänteisempään suunnitteluun. Jos nyt säästöpaineiden alla teemme leikkauksia esimerkiksi ennaltaehkäisyyn, kuntoutukseen ja terveyden edistämiseen, tulemme maksamaan niistä tulevaisuudessa moninkertaisesti takaisin.
Toinen Siun Soten tulevaisuuden kannalta tärkeä asia on keskittämisasetus. Asetuksessa säädetään erikoissairaanhoidon työnjaosta sekä tutkimusten, toimenpiteiden ja hoitojen keskittämisen edellytyksistä. Siinä vaativimmat leikkaustoimenpiteet, joita tehdään vuosittain muutamia satoja koko Suomessa, keskitettäisiin jatkossa alueellisesti viiteen yliopistolliseen sairaalaan. Nyt on menossa lausuntoaika muutosehdotuksista asetukseen, mikä kestää helmikuun puoliväliin saakka.
On tärkeää, että Siun Sotessa säilyy riittävän laaja leikkaustoiminta, sillä se on osaamisen ja ammattitaidon säilymisen kannalta välttämätöntä. Esimerkiksi jos syöpäleikkaukset siirtyvät pois, on suuri riski, että myös muut hoidon osat ja seuranta häviävät. Leikkaus on vain pieni osa syövän kokonaishoitoa. Osaavien lääkäreiden ja sairaanhoitajien rekrytointi tulee ilman muuta hankaloitumaan.
Jos keskussairaalassa ei ole osaavia lääkäreitä ja hoitajia myös päivystystoiminta kärsii. Jos ei ole riittävästi kirurgeja talossa, siitä aiheutuu varmasti ”kärsimystä ja kuolemaa” eli laadukas päivystyksen hoitaminen kärsii. Päivystysleikkaukset ovat usein vaativampia kuin esimerkiksi elektiivinen syöpäleikkaus.
Osaamisen ja ammattitaidon säilyminen Siun Sotessa on kohtalonkysymys koko maakunnalle.
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Viikko-Pohjois-Karjala lehdessö 13.2.2020.