Nyt vietetään sairaanhoitajien ja kätilöiden teemavuotta
Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut tämän vuoden sairaanhoitajien ja kätilöiden teemavuodeksi. Heillä on merkittävä rooli terveydenhuollon palveluissa. He kohtaavat eri ikäisiä, eri elämänvaiheessa olevia ja terveyteensä ja sairauteensa liittyen erilaista apua tarvitsevia kansalaisia. WHO kiinnittää huomiota siihen, että näitä osaavia ammattilaisia ja heidän asiantuntijuuttaan ei saa sivuuttaa, kun terveydenhuollon palveluja kehitetään. Samaan aikaan järjestö myös varoittaa uhkaavasta sairaanhoitajapulasta.
Suomessa Sairaanhoitajaliitto ja Tehy ovat puhuneet samoista asioista jo pitkään. Erityisen huolestuttavaa meillä on se, että monet koulutetut hoitajat ovat hakeutumassa pois alalta. Sairaanhoitajaliiton tekemän kyselyn mukaan lähes 40 prosenttia sairaanhoitajista on harkinnut alan vaihtoa epäinhimillisten työolosuhteiden takia.
Ongelmat kulminoituvat resursseihin ja hoitajien työmäärään. Monessa sairaanhoitopiirissä on käyty viime aikoina YT-neuvotteluja, lomautettu ja irtisanottu työntekijöitä sekä haettu miljoonien eurojen säästöjä. Näiden toimenpiteiden takia perustehtävä – potilaan hyvä hoito – kärsii. Monin paikoin resurssipula uhkaa jo potilasturvallisuutta.
Tämä on johtanut jopa tilanteisiin, joissa hoitotyöntekijät joutuvat valitsemaan, kenet ehtii auttamaan sängystä ylös tai viemään suihkuun. Potilaat ja omaiset tarvitsevat kuuntelemista ja ymmärtävää kohtaamista, mutta aikaa kohtaamiselle ei ole. Hoitajat kokevat jatkuvasti huonoa omatuntoa siitä, että ahdistunut ja lohdutusta tarvitseva ihminen on jätettävä yksin.
Hoitotyöntekijät ovat saaneet koulutuksen, jonka aikana on omaksuttu alan eettiset arvot ja he tietävät, miten potilaita tulee hoitaa. Kun mahdollisuus hoitaa hyvin vaarantuu, alkaa hoitavien ihmisten eettinen kuorma kasvaa. Kuormaa kasvattaa entisestään huono johtaminen. Monet hoitajat kertovat, että organisaation johto vähättelee heidän viestejään hoidon laadusta, potilasturvallisuudesta ja väsymisestään. Jos virheitä kiireen takia sattuu, syyllistetään usein työntekijä, eikä korjata olosuhteita.
Hoitoalalla työskentelevät ihmiset tekevät korvaamattoman arvokasta työtä jatkuvan kiireen ja vaativien olosuhteiden parissa. Yhteiskunnan tehtävänä on turvata heille resurssit ja mahdollisuudet tämän vaativat tehtävän hoitamiseen.
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Karjalaisen ja Savon Sanomien kolumnina 29.1.2020.