Tiedon puute uhkaa antennilähetyksiä
Suomen TV-toimijat päättivät vuonna 2016 antenniverkon tv-lähetysten siirtymisestä HD eli teräväpiirron mahdollistamaan lähetystekniikkaan. Olen saanut lukuisa huolestuneita yhteydenottoja sekä haja-asutusalueella asuvilta että ikäihmisten parissa työskenteleviltä television antennilähetysten jatkosta ja siitä, ettei ihmisillä ole tarpeeksi tietoa asiasta ja siksi kysyin ministeriltä kirjallisella kysymyksellä asiasta.
Siirtyminen uuteen lähetystekniikkaan tarkoittaisi samalla nykymuotoisen SD-lähetysten loppumista. Siirtymä oli alkuperäisen aikataulun mukaan tarkoitus tehdä, niin että SD-lähetyksen loppuisivat maaliskuuhun 2020 loppuun mennessä. Tämä aikataulu on nyt kuitenkin viivästynyt markkinaoikeuteen tehdyn valituksen vuoksi.
Aikataulumuutoksista huolimatta siirtyminen pelkästään HD-lähetystekniikkaan tulee tapahtumaan arviolta lähivuosien aikana. Suomessa on Yleisradion tietojen mukaan antennijakelun piirissä lähes 1 250 000 kotitaloutta, minkä lisäksi antennilähetyksin televisiota katsotaan yli 600 000:ssa kesämökissä tai muussa vapaa-ajan asunnossa. Arviolta noin 70 prosentilla näistä talouksista on tällä hetkellä valmius seurata HD-lähetyksiä.
HD-lähetysten seuraaminen vaatii joko HD-digiboksin tai sillä varustetun television. Haja-asutusalueella ja antenniverkon piirissä asuu kuitenkin merkittävä määrä esimerkiksi ikäihmisiä, joilla ei välttämättä ole tarpeeksi tietoa tulevasta muutoksesta tai rahallisia mahdollisuuksia uuden tekniikan hankkimiseen. Pahimmillaan siirtymän myötä heitä voi uhata joutuminen kokonaan lähetysten piirin ulkopuolelle.
Jotta tuleva muutos saadaan kattavasti ihmisten tietoon ja näin siirtymä vietyä läpi lähetysten kattavuuden katkeamatta tulee ihmisillä olla riittävästi tietoa tulevasta. Esimerkiksi Yleisradiolla on lakisääteinen velvollisuus tuottaa ja jakaa uutis- ja muuta ohjelmasisältöä, niin valtakunnallisesti kuin maakunnallisesti koko Suomessa. Ohjelmatarjonnan televisiossa, radiossa ja verkossa on oltava kaikkien suomalaisten saatavilla varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta.
Onneksi ministeriö on vastannut huoleen laatimalla suunnitelman erityisesti iäkkäiden ja muiden erityisryhmien tiedonsaannin edistämiseksi ja siirtymän helpottamiseksi, myös tarvittaessa teknistä tukea tarjoamalla. Tämä on oikein hyvä ja kannatettava ajatus, sillä luotettavan ja asiantuntevan tiedonvälityksen turvaaminen kaikille on eräs vahvan sivistysvaltion tunnusmerkki.
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)