Nuoret hoivaajat kantavat valtavaa vastuuta
Nuoriksi omaishoivaajiksi kutsutaan alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria, jotka kantavat vastuuta läheisestä aikuisesta. Hoitoa saava henkilö on usein vanhempi tai muu sukulainen, joka on vammautunut, sairastaa kroonista sairautta tai jolla on mielenterveyden ongelmia. Suomessa onkin jo alkanut vakiintua käsite ”nuori hoivaaja” omaishoitajan sijaan, koska se huomioi myös lapsen antaman emotionaalisen tuen. Näiden nuorten kohdalla ei myöskään pitäisi edes käyttää käsitettä omaishoitaja, sillä alaikäinen ei virallisesti voi olla omaishoitaja.
Suomessa arviolta 25 prosenttia lapsista elää perheessä, jossa on päihde- tai mielenterveysongelma. Kelan tietojen mukaan vuonna 2016 Suomessa oli yli 5000 työkyvyttömyyseläkkeellä olevaa huoltajaa, joilla oli 12—17-vuotias lapsi. Kaikkiaan työkyvyttömyyseläkkeellä olevan vanhemman kanssa eläviä lapsia ja nuoria oli Suomessa 11 000. Puolella vanhemmista työkyvyttömyyden syynä olivat mielenterveysongelmat. Tässä ryhmässä myös yksinhuoltajien määrä on korostunut, mikä indikoi sitä, että varsinkin näissä perheissä lapsi voi joutua kantamaan aikuiselle kuuluvaa vastuuta.
Nuorten hoivaajien hoivavastuilla on kielteisiä seurauksia koulunkäyntiin, jatkokouluttautumiseen ja työllistymiseen. Nuorten sosiaaliset suhteet kapeutuvat; kaverisuhteiden solmiminen ja harrastuksiin osallistuminen voivat kärsiä hoivavastuiden vuoksi. Nuorena koettu henkinen kuormitus vanhemman heikon terveydentilan vuoksi pitkittyneenä, tunnistamatta ja tuetta altistaa lapsen mielenterveyden ongelmille ja mahdollisesti myös muille terveysongelmille.
Suomessa nämä lapset ja nuoret ollaan vasta tunnistamassa erityiseksi, haavoittuvassa asemassa olevaksi erillisryhmäksi. Tämä tekee asiasta keskustelemisen sekä tunnistamisen, tavoittamisen ja tukemisen keinojen kehittämisen erittäin hankalaksi. On tärkeää huomioida nuoret hoivaajat yhtenä ryhmänä, sillä riippumatta hoidettavan terveyteen liittyvästä ongelmasta nuorten kokeman kuormituksen ja sen vaikutusten on tutkimuksissa todettu olevan hyvin samankaltaisia.
On ensiarvoisen tärkeää, että nuorille hoivaajille tulisi luoda oma tuki- ja auttamisjärjestelmä, sillä nykyiset lastensuojelun toimenpiteet voivat jopa karkoittaa perheitä avun ja tuen piiristä. Tärkeää olisi tunnistaa perheiden tilanne kokonaisuutena tukea samanaikaisesti niin perheiden jaksamista, mutta myös näiden nuorten mahdollisuutta omaan kasvuun ja itsenäistymiseen. Olenkin jättänyt asiasta vastaavalle ministerille kirjallisen kysymyksen ja toivon, että hallitus tarttuu asiaan ja että saamme autettua näitä nuoria ja heidän läheisiään.
-Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Julkaistu Uuden Suomen blogissa 14.8.2019